Чому не слід категорично забороняти колу, чіпси та цукерки дітям

Кола, чіпси та цукерки не повинні бути під забороною!

Мало хто з батьків спокійно ставиться до чіпсів, солодощів та газованої води. Деякі забороняють подібну їжу зовсім, інші час від часу купують, однак відчувають при цьому моторошну провину. Навіть, якщо ви раз в рік взяли на дитячу площадку пакет з чіпсами тільки тому, що не було часу та сил приготувати дитині з собою щось більш корисне, хто-небудь обов’язково наморщить ніс: “Ви що, купляєте це дитині?” чи “Машенька, не дивись туди, ми таке їсти не будемо, йти я тобі краще дам яблуко”. У подібному відношенні до швидкоїжі є декілька проблем.

Ви що, купляєте це дитині?

Дієтолог Джоді Холланд вважає, що неправильно забороняти умовні чіпси й цукерки на віки вічні. Тому що те, що заборонено, є найцікавішим. “Як тільки дитина розуміє, що їй щось не можна, вона починає хотіти це вдвічі сильніше”. Задачею батьків – пояснювати дітям, що не занадто здорова їжа й не варто їсти її занадто часто.

Дослідження, які були опубліковані у 2002 році в журналі Американського суспільства клінічного харчування, показало, що п’ятирічні дівчатка, харчування яких жорстко контролювали батьки, а фастфуд в їх житті був під повною забороною, в сім років почали страждати переїданням. Вони також набагато активніше набирали зайву вагу, ніж їх однолітки, які звикли самі вирішувати, що й коли їм з’їсти.

Є й ще один момент: деякі діти так бояться розчарувати своїх батьків, що відчувають моторошне почуття провини кожен раз, порушуючи харчову заборону. Психолог Сара Димерман коментує це так: “Такі діти, з’ївши пару шматочків чіпсів, можуть відчувати пекучий сором й почувати себе винним, ніби вони зробили щось погане”.

Корін Айслер, дієтолог й спеціаліст по дитячому харчуванню, також згадує випадок із практики, як вона працювала з п’ятирічним малюком, чиї батьки повністю забороняли солодке й цукор. В підсумку у дитини виробився страх взагалі перед будь-якою їжею. А раптом там є цукор? – думала вона кожного разу, збираючись щось з’їсти. Такі діти можуть відчувати паніку перед тим, щоб спробувати нову їжу, навіть якщо батьки кажуть, що все добре й ця страва здорова.

В результаті суворої заборони солодощів й фастфуду в школах можуть виникнути не зовсім нормальні наслідки. Діти з сімей, які просто не можуть дозволити свіжі овочі і якісні продукти, можуть стати об’єктом глузувань за те, що їдять “різну гидоту”. Однак так не має бути! Цілком ймовірно, що їх батькам корисна їжа не по кишені.

Що ж робити батькам?

Наша мета – дати дітям зрозуміти, що деякі продукти приносять більше користі, однак не має нічого жахливого в тому, щоб інколи з’їсти щось “шкідливе”. Діти повинні обирати більш здорову їжу не тому, що так сказали батьки, а тому, що вони відчувають, що це добре для їх організму.

Наприклад, батьки можуть акуратно вказувати дитині на те, що після їди з МакДональдзу відчувається важкість в животі, а якщо з’їсти всі цукерки із новорічного подарунка за один раз, може виникнути нудота.

Звичайно, не варто очікувати від дитини свідомості, якщо ви заб’єте всі шафи чіпсами й колою з розрахунку на те, що він сам розсудливо обере сиру морквинку. Однак пояснити дитині щось начебто “ми не купляємо чіпси додому, однак на дні народженні друга ти, звичайно, можеш їх їсти” – це розумно.

До речі, ось, порахуйте й трохи заспокойтесь – всі мами світу не ідеальні “Тут з року всі їдять картоплю фрі, піцу Пепероні, п’ють колу”: чим годують дітей в різних містах світу.

За матеріалами: https://chips-journal.ru/reviews/ne-nuzno-zapresat-detam-est-vrednuu-edu-i-vot-pocemu