Чому не слід приймати корвалол

Бажання “накрапати корвалол” у нас виникає, коли ми відчуваємо важкий фізичний та моральний стан внаслідок якихось прикрих подій, яким не можна зарадити, лише заспокоїтись.  В наш час, багатьом може захотітись прийняти 40 крапель корвалолу, чи розсмоктати під язиком валідол – однак від цієї ідеї краще відмовитись. Бо такі ліки не допоможуть знизить тиск та запобігти серцевому нападу, й не мають заспокійливої дії, а скоріше отруювальну.

Серед дієвих речовин корвалолу, валокордину (валідолу) та безлічі дієвих аналогів є екстракти валеріани, а також певних інших рослин. Їх не назначають для лікування серцево-судинних хвороб, і в жодному протоколу ви не знайдете рекомендації приймати ці ліки у випадку підозри на серцевий напад.

В екстракті валеріани міститься більш ніж 100 активних компонентів, серед яких можна виділити фенобарбітал, компонент ніби-то седативний та спазмолітичний, та при цьому його забороняють в декількох країнах, внаслідок його токсичності та взаємодії з іншими ліками. Від приймання фенобарбіталу може виникнути відчуття сонливості, кволості, запаморочення, пригніченості, тривожності, помилки при керуванні авто, сп’яніння, а далі похмілля. В результаті чого вам складніше буде прийняти раціональне рішення чи якимось чином діяти. Складові елементи валеріани не мають впливу на рецептори гальмівного нейромедіатора ГАМК на нейронах (гама-аміно-бутирату), іншими словами вам лише здається, що ви заспокоїлись і вам стало краще. Аналогічно на нас впливають алкогольні напої, коли ми лише починаємо п’яніти

Можливі ознаки серцевого нападу

Серед них можна виділити:

  • Відчуття дискомфорту, стискання в грудній клітці та високого тиску.
  • Відчуття болю чи дискомфорту, що поширюється в області плечей, спини, шиї, щелепи, рук. Такі симптоми частіше за все відчувають жінки, і саме через це серцеві напади в жінок часто залишають без уваги як самі пацієнтки, так і лікарі.
  • Неглибоке дихання.
  • Втрата свідомості та запаморочення.
  • Пітливість та відчуття нудоти.

Варто зазначити, що ознаки нападу можуть спостерігатись протягом декількох годин та більше. Серцевий напад в житті не завжди виглядає так, як ми могли це бачити в фільмах.

Якщо ви відчуваєте дискомфорт в серці, то перш за все вам слід заспокоїтись та припинити будь-яку активну діяльність.  Далі, слід набрати свого лікаря – він може порадити вам прийняти нітрогліцерин. Якщо відчуття дискомфорту не залишає вас протягом 15-20 хвилин, слід негайно звернутись за екстреною медичною допомогою. Бо серцевий напад тривалістю понад 15-20 хвилин, може стати причиною розвитку інфаркту міокарда.  

Звернутись за невідкладною швидкою допомогою також варто, якщо у вас є хоча б один симптом, при цьому біль не стихає та набирає інтенсивності, біль хвилеподібно повторюється у спокійному стані, ви відчуваєте різку слабкість, страх, зростає пульс або різко коливається артеріальний тиск.

Вплив корвалолу на наш організм 

Приймання корвалолу-валідолу не зможе запобігти чи лікувати серцевий напад, а лише створять ілюзію, що ви щось зробили та вам має покращити. В результаті чого ви лише втрачаєте час, і ще більше піддаєте ризику власне здоров’я.

Ви залишаєтесь в стані гострого стресу, який і активував симпатичну нервову систему, збільшив тиск, частоту серцевих скорочень, спричинив розвиток аритмії, спазм коронарних артерій, та тимчасово збільшив потребу в кисні внаслідок викиду адреналіну.

Все це може відчуватись як загрозливе стискання в грудній клітині й ця загроза реальна. Однак, в жодному протоколі ви не знайдете рекомендації у разі таких симптомів приймати препарати в основі яких знаходиться валеріана чи синтетичні барбітурати, для заспокоєння. Якщо людина в анамнезі має хвороби серця, то велика ймовірність, що вона уже має призначені ліки, щоб здійснювати щоденний контроль тиску та бета-блокатори, які запобігають  ситуації, коли адреналін впливатиме на свої рецептори на клітинах серця та судин. Іншими словами бета-блокатори не дозволяють гострому стресу відбитися на вашій серцево-судинній системі.

Якщо ви звикли до відчуття тривожності, неспокою, і будь-яка дрібниця може “вибити вас з рівноваги”, то ваші дії мають бути системними. Відмовтесь від бажання покласти таблетку валідолу собі під язик, чи хильнути чарку коньяку, також припиніть курити, коли відчуваєте, що вам стає погано.

Існує безпосередній зв’язок між тривожністю, гострим стресовим розладом, посттравматичним розладом та хворобами серця. Варто зазначити, що потрібно займатись лікуванням самих розладів, а не їхніх проявів. Добрий кардіолог не стане вам приписувати ліки просто так, а попросить щоб ви пройшли тест, для того щоб оцінити рівень вашої тривожності та депресії. Може виявитись, що крім нітрогліцерину чи бета-блокаторів вам потрібно буде приймати антидепресанти та/або пройти психотерапію.

Варто зазначити, що валідолом чи корвалолом забороняють торгувати в США. В той час, як власники “аптек” які цим займаються мають судимість через те, що нелегально ліки зі Східної Європи, торгували без ліцензії.

За матеріалами: https://suprun.doctor/zdorovya/chomu-korvalol-ne-dopomagae.html?=page1150