Міфи про сонцезахисні окуляри

Обираючи нові окуляри, ви можете почути різні рекомендації, на які з них варто звертати увагу, а які краще ігнорувати, піде мова ділі. 

МІФ 1. Окуляри мають бути повністю затемнені

Факт. Насправді рівень затемнення окулярів (%) ніяк не пов’язаний зі ступенем захисту від ультрафіолету. Навіть майже прозорі якісні лінзи захищають краще, ніж темні окуляри з магазину «все від 2  гривень». До того, для нашого клімату цілком достатньо 50% затемнення, хіба тільки ви не збираєтеся в тропіки (там необхідно 82-92%) чи в гори (92-97%). А від постійної нестачі видимого світла взагалі може розвинутися депресія, тому краще дотримуватися золотої середини.

МІФ 2. Усі поляризовані лінзи захищають від ультрафіолету.

Факт. Це не зовсім так!  Поляризоване світло – це світло, від якого відфільтрована частина променів певного напрямку. А ультрафіолет – це промені певної довжини. (які зменшують яскравість відблисків відбитого світла) Захист від UV-випромінювання забезпечують тільки лінзи з маркуванням UV400 не залежно від того, поляризовані вони чи ні.

МІФ 3. Кольорові лінзи не впливають на зір

Факт. Якщо ви й досі в цьому впевнені, вам буде цікаво дізнатися, що великі відхилення від природного не корисні для очей. Червоні лінзи блокують зелений колір, а зелені – червоний, тому і ті й інші не підходять водіям. Жовті лінзи збуджують нервову систему, а сині стомлюють очі. Зелені лінзи знижують внутрішньоочний тиск,  Тому найкраще підходять лінзи коричневого, сірого і сіро-зеленого кольорів. Вони зменшують яскравість сонячного світла, і не спотворюють кольори, а лише приглушують їх

МІФ 4. В дорогих окулярів кращий захист

Факт. Дорожчі окуляри зроблені з якіснішого пластику.  Тому вони мають якісніші оправи, які, на відміну від пластикових, можна регулювати, і пластикові лінзи у них служать довше. І дуже часто у дорогих оправах бренд коштує дорожче, ніж самі окуляри, отож ви платите за ім’я, а не за красу і захист. Не зайве також пам’ятати, що окуляри вартістю поза тисячу гривень теж бувають підробками. На фірмові окуляри у продавців завжди є документи.

Підготувала Ася Дан

спеціально для “Живи Активно”

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Тричі по три цікаві факти про сонячні окуляри