Чому в квартирі виникають неприємні запахи

Ви знаєте той надзвичайно свіжий цитрусовий аромат, який вітає вас, коли ви заходите у фойє розкішного готелю? Чи не хотілося б вам, щоб ваш будинок міг пахнути так само? Чи не хотілося б вам розібратися, як зробити так, щоб ваш будинок спокушав чарівним ароматом усіх гостей?

Запахи ванної кімнати, домашні тварини, діти чи навіть небажана волога, у повсякденному житті є багато побічних ефектів, які можуть наповнити ваш будинок не дуже приємними запахами. Якщо ви не можете зрозуміти, звідки йде цей жахливий запах, перевірте ці ймовірні причини – ви зможете знайти винуватця там, де найменше цього очікуєте.

Домашні тварини

Домашні таврини грають значну роль в  сім’ї, але, як і люди, вони можуть неприємно пахнути. “Коли їх шерсть випадає, бактерії розмножуються – і це може швидко отримати неприємні наслідки”, – каже Ейб Навас, генеральний менеджер з прибиральних служб в Емілі в Далласі, Техас.

Щоб виправити це,  варто купати домашнього улюбленця часто, а також чистити місця, де він спить та їсть раз на тиждень з милом та водою (без хімікатів). Також пилососити під ліжками і диванами, щоб уникнути накопичення шерсті (і запаху).

Мокрий та вологий одяг

Не ставте кошик з брудним одягом у вашій ванній. Натомість зберігайте його там, де вона не буде стикатися із парою із ванн та душових. “У вологому середовищі бактерії розмножуються, і саме це неприємно пахне”, – говорить Навас. Якщо у вас мокрий брудний одяг, варто випрати та висушити його як можна швидше.

Постільна білизна

“Всі ми чули, що ми не можемо відчути запах свого власного будинку, і це тому, що він пахне нашими тілами”, – каже Дженніфер Снайдер, засновник та власник мережі хімчисток, що базується в Техасі. Одним із конкретних винуватців у цьому випадку є простирадла, які просочуються вашим запахом, коли ви занадто довго не перете їх. Рекомендація Снайдера: варто прати  простирадла щотижня, якщо ви приймаєте душ вранці, і кожні два тижні, якщо ви приймаєте душ увечері.

Відро для сміття

Це здається очевидним – сміття смердить, зрештою. Маленькі розливи рідини і крихти можуть накопичуватися з часом і утворювати неприємні запахи всередині вашого сміттєвого відра, які залишаються, навіть якщо ви виймаєте мішок для сміття (очевидно, що  ви повинні регулярно спорожнювати сміття). Щоб правильно почистити відро для сміття, обприскайте його розведеним відбілювачем і дайте йому постояти кілька годин, говорять експерти. Промийте його великою кількістю води, а потім використовуйте мило, щоб вимити його. Ще одне рішення: виберіть один контейнер для сміття для “брудного сміття” і виймайте його щодня, навіть якщо він ще не повний, каже Снайдер.

Пральна машина

Побутова техніка, яка постійно контактує з водою, може приховувати цвіль, яка є ідеальним місцем для розмноження смердючих бактерій, – каже Рон Шимек, президент компанії “Містер Апплейшнз”, що базується в Міннеаполісі. “Щоразу, коли ви відкриваєте та закриваєте двері посудомийки, волога кожного циклу потрапляє в ущільнювач”, – говорить він.

Ящик для миючих засобів також може захоплювати вологу та цвіль. Щоб цього не сталося, завжди залишайте двері та ящик для миючих засобів відкритими на кілька годин після останнього завантаження. А якщо ви виявили цвіль, використовуйте суміш білого оцту та харчової соди, щоб протирати уражені ділянки.

Посудомийна машина

Як і ваша пральна машинка, це популярне місце для потенційної цвілі та запахів. “Саме таке тепле вологе середовище ідеально підходить для спор цвілі, особливо коли в останньому циклі залишилися частинки їжі”, – говорить Шимек. Виправте це, регулярно виконуючи цикл сухого нагрівання, щоб змити внутрішню частину посудомийки, включаючи сам барабан, фільтр, панелі та прокладку дверей.

Якщо ваш барабан для посуду стає пліснявим, вийміть його і дайте йому настоятися на кухонній мийці з розведеним відбілювачем і теплою водою протягом 30 хвилин. Ретельно промийте перед заміною.

Нові меблі

Ви можете подумати, що вам дуже подобається запах нового дивана, так само  як і вам подобається  запах нового автомобіля, адже він пахне, ну, дійсно, як новий. Але цей аромат, ймовірно, викликаний летючими органічними сполуками (ЛОС), вважає Барт Волберс, засновник Nature Builds Health. “Багато людей не усвідомлюють, що рівень токсинів у приміщенні може бути в 10 разів вищим , ніж,  ніж у просторі виявленому на відкритому повітрі, а меблі – одна з причин такої знахідки”, – говорить він.

ЛОС можуть мати сильний запах, але вони також можуть завдати шкоди вашому здоров’ю. EPA зазначає, що вони можуть викликати головні болі; подразнення очей, носа та горла; і навіть більш серйозні стани, такі як ураження печінки та нирок. Найкращий спосіб позбутися від ЛОС – це купити очищувач повітря, який містить вугільний фільтр. Якщо якийсь предмет у вашому домі – від меблів до матраців – через місяць продовжує пахнути, то це свідчить про неякісний товар.
 
Позбудьтесь джерел неприємних запахів, і ви почнете насолоджуватися ароматом вашого будинку, такого солодкого, як літній вітер.
 

Джерело www.health.com

Вам також може бути цікавим

Як запахи впливають на життя людини

Як правильно зберігати продукти

Нестоматологічні причини несвіжого подиху