COVID-19 у людей з надмірною вагою та ожирінням

COVID-19 ожиріння

Лікарі поки не враховують і не лікують, а лише документують, що COVID-19 у людей з надмірною вагою та ожирінням, має агресивний, затяжний перебіг, з ускладненнями, навіть, якщо вони не мають жодних інших супутніх хвороб.

Від лідерів думок. З блогів. Olesia Hetman

Чому так?

Недостатньо уваги приділяється роз’ясненню, що коронавірус може заражати жирову тканину і фактично там перебувати, як в резервуарі, викликаючи серйозне імунне запалення у відповідь на атаку імунокомпетентних клітин жирової тканини – «макрофагів».

Коронавірус, схоже, не лише «заражає жир», а й «зависає» в ньому, що проявляється, як «тривалий COVID» з симптомами, які тижнями або місяцями після гострої інфекції потребують постійного лікування і профілактики поліорганної недостатності.

Якщо людина страждає на ожиріння, то жир є найбільшим органом у її тілі і саме тому, що коронавірус атакує жирову тканину, приблизно половина захворівших, окрім гострого респіраторного синдрому, має ознаки ураження інших органів і систем – серця, печінки, нирок, кишківника.

При ураженні печінки завжди реєструються підвищені печінкові проби в аналізі крові, що в перспективі завершується пошкодженням жовчних протоків і печінки, відомого як метаболічна жирова хвороба печінки (MAFLD).

Оскільки зараження COVID-19 може призвести до метаболічних захворювань і ускладнень – це підкреслює необхідність вжити відповідних запобіжних заходів.

Є гостра потреба схуднути:

✔️ якщо окружність талії (За ВООЗ для чоловіків > 94 см, а для жінок > 80 см, );

✔️ ІМТ (>25)

Це можливо зробити за рахунок 📍 правильного харчування та фізичної активності.

Важливо📍 уникати шкідливих звичок, обмежити вживання алкоголю.

📍 Обов’язково доповнити профілактику вакцинацією від COVID-19, щоб попередити розвиток незворотних ускладнень.

ПРО ПІДВИЩЕНІ РИЗИКИ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ЧЕРЕЗ НАДМІРНУ ВАГУ – ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ 🔽