CRISPR і шкірні імпланти лікують діабет та ожиріння

Генетично модифіковані шкірні імпланти здатні позбавити від ожиріння і запобігти розвитку діабету 2-го типу. До такого висновку прийшли вчені Чиказького університету у результаті дослідів над мишами, повідомляє New Scientist.

Ще в 1970-тих вчені навчилися брати стовбурові клітини у пацієнтів з обширними опіками шкіри й на їх основі в лабораторних умовах вирощувати так званий шкіроподібний органоїд. З нього виготовляються імпланти, які пересаджують на уражені ділянки. Сучасні лікарі у медичному центрі Університету Чикаго використали таку ж методику.

Однак, вчені доповнили її новітньою технологією – гормоном  ГПП-1 (глюкагоноподібний пептид), що знижує апетит і допомагає регулювати рівень цукру в крові. Цей гормон запускає виділення інсуліну, відповідального за метаболізм глюкози. Однак, працює він тільки протягом нетривалого часу.

Для того щоб обійти цей недолік, професор Ву Сяоян і його колеги скористувалися технологією CRISPR і змінили ген таким чином, щоб вироблення цього гормону тривало довше. Потім вчені випробували модифікований шкірний імплант на мишах, яких посадили на дієту з високим вмістом жирів. У ході експерименту з’ясувалося, щоці миші набрали вдвічі менше ваги, ніж контрольна група. Крім того, у них знизилася резистентність клітин до інсуліну, що як відомо передує розвитку діабету 2-го типу.

Такого ж результату вчені домоглися і тоді, коли створили шкірний імплант з клітин людини і вживили його мишам. Модифікований ген виробляв гормон ГПП-1, який залишався стабільним протягом 3-х місяців. Це означає, що подібна терапія може стати альтернативою щоденним ін’єкціям інсуліну.

Джерело: https://www.newscientist.com/article/2142679-crispr-skin-grafts-could-replace-insulin-injections-for-diabetes/