Де в Україні до кінця року можна побігати на марафонські дистанції?

Осінь – чудова пора для любителів бігу на наддовгі дистанції в Україні. Адже у цей період температура дня, зазвичай, близька до оптимальної для марафонців – 5-15˚C. І для тих, хто хоче бігати в комфортних умовах, немає потреби шукати, як  влітку, де прохолодніше, а взимку – навпаки, де тепліше. Як правило, ці усі екзотичні місця для забігів знаходяться далеко за межами України.  У першому випадку – це літні марафони та напівмарафони Скандинавії  та Південної півкулі (де як відомо, к цей час зима), у другому – забіги десь ближче до екватора (де постійно літо). Атож  користайтеся  осінньою погодою для того, щоб випробувати себе на витривалість у бігові по рідних теренах! Для цього пропонуємо вам календар таких подій до кінця року.

Найближчий з таких забігів є, певно, найвідомішим та найпопулярнішим в Україні. Мова про Wizz Air Kyiv City Marathon 2015, що відбудеться у столиці  27 вересня. Цього року траса самої марафонської дистанції складена таким чином, щоб бігуни змогли ще й здійснити 42 195 метрову екскурсію центральною частиною міста. Атож для тих, хто буде в Києві вперше, Wizz Air Kyiv City Marathon – не лише спортивна, але й культурна подія. По всій дистанції рівномірно будуть розташовані точки харчування та гідратації, де можна буде підкріпитися, та поповнити водний баланс офіційною водою марафону BonAqua. Окрім головного, власне марафонського забігу, спортивна програма заходу як звичайно, багата, розрахована на будь-який рівень підготовки: командні естафети на цій дистанції для двох та чотирьох учасників, індивідуальні забіги на 5 та 10 км., благодійний забіг на 2 км. «БіжиДопоможи», кошти від проведення якого будуть спрямовані на придбання медикаментів онкохворим дітям… І це неповний перелік   програми длядорослих, без дитячих забігів. Зверніть увагу – сплата стартового внеску, який для марафонців складає 550 грн., передбачається лише до 22 вересня, у день забігу реєстрація проводитися не буде.  Приємний сюрприз від організаторів: стартовий пакет з-поміж стандартного набору для усіх поважаючих себе міжнародних марафонів вирізняється включенням  ваучера на 20 євро для придбання авіаквитків  від титульного спонсора змагань.

А вже за тиждень, 4 вересня, неподалік від Києва візьме старт і найбільш титулований український марафон. Хоча ці змагання у Білій Церкві проводяться лише в дванадцяте, їх історія сягає далекого 1987 року. Траса білоцерківського марафону вважається дуже швидкісною та сприятливою для встановлення найвищих досягнень. У СРСР там проводилися всесоюзні змагання, а у наш час – відкритий чемпионат України з марафонского бігу, у якому зазвичай беруть участь найсильніші атлети країни. Цього року по двоє переможців серед жінок та чоловіків кваліфікуються на участь у олімпійському марафоні у Ріо-де-Жанейро у 2016 році. Атож у вас є чудова нагода пробігти марафон разом з майбутніми представниками України на олімпійських іграх! Окрім індивідуальної марафонської дистанції, у дорослій програмі спортивного свята у Білій Церкві також командна марафон-естафета для чотирьох учасників, півмарафон (21 098 м), забіг на 10 верст (10,6 км). Стартовий внесок для марафонців становить 150 грн., для бажаючих пробігти півмарафон – 100 грн., для команди марафон-естафети – 200 грн. Попередня реєстрація он-лайн завершується 2 вересня, однак ще можна встигнути зареєструватися та сплатити внесок напередодні змагань у холі білоцерківського готелю «Рось» (бульвар 50 років Перемоги, 94). 4 вересня ж можна буде ще отримати стартовий пакет, реєстрації уже не буде.

Надалі в Україні цього року у офіційному календарі марафонів не передбачено. Вас очікують лише забіг на 30 км «Самоподолання», організований у Одесі 25 жовтня Марафонською командою Шрі Чінмоя, та максимум – напівмарафони. Найближчий з них – 11 жовтня в Івано-Франківську пройде вдруге в своїй історії. Врахувавши отриманий досвід, організатори Івано-франківського півмарафону оновили маршрут, збільшили коло до 5 км та підібрали вулиці, які проходять через центральну, історичну та рекреаційну зони мальовничої столиці Прикарпаття. У попередній «дорослій» програмі також 10 км забіг, 12 км естафети (зокрема для ІТ-шних компаній) і навіть…кілометровий забіг із собаками! Тож прибувайте на півмарафон з «чотириногими друзями» та подолайте цю дистанцію разом. Реєстраційні внески різняться у залежності від стартових пакетів (індивідуальних – від 249 до 449 грн.), однак сама реєстрація завершується для усіх одночасно – 6 жовтня. І ще – щоб отримати медаль фінішера потрібно зареєструватися до 20 вересня, тож покваптесь! Згодом у Броварах Київської обл. має відбутися забіг «Осінній лист» на 21, 10 та 5 км, однак остаточна дата його проведення поки що невизначена. Перший день листопада у столичному Центральному виставковому центрі ознаменується екзотичним HalloweenRUN. Окрім півмарафону та півмарафонської естафети організатори заходу заявили суто «святкову» дистанцію на 6,66 км, яку можна подолати у хеловінівських костюмах, найкращі з котрих будуть відзначені після фінішу спеціальними призами.  Вартість участі у півмарафоні – 150 грн, у 6,66 км «Забігові від Зомбі» – 120 грн, у естафеті – 360 грн. на команду. Бажаючим радимо поспішити з реєстрацією, оскільки встановлено доволі невеликий ліміт учасників – по 200 чоловік у кожній дисципліні та 33команди. А 27 грудня у четвертому півмарафоні «Йоль» також можна взяти участь у маскарадних костюмах – цього разу новорічних! Біговий сезон пропонується завершити на набережній у Вишгороді (Київська обл.) на індивідуальній та естафетній дистанції 21,1 км (естафета для трьох учасників у команді) та на так званій дабл-міні 8,4 км. Враховуючи дату проведення, це вже забіги не стільки для «оригіналів», скільки для екстремалів. Стартовий внесок для кожного учасника – 225 грн. За бажанням можна отримати й медаль фінішера додатково за 150 грн.

Тож реєструйтеся та беріть участь в українських змаганнях з бігу на наддовгі дистанції – сподіваємось, не пожалкуєте!