Десять продуктів проти старіння

Всі ми хочемо відчувати себе вічно молодими, енергійними та веселими. Скажете, що це неможливо? Зовсім ні, людині все досяжно, головне правильно розставити пріоритети і тоді можна досягнути бажаних результатів.

Продукти проти старіння

Наш зовнішній вигляд та внутрішнє самопочуття прямо залежать від стану нашого здоров’я. Мабуть, вам знайомі люди, над якими не владний час. Вони і в 40 років виглядають як в 20! І в 60 років як в 30. І при цьому ви думаєте, що вони не роблять ін’єкцій ботоксу та інших медикаментів, не користуються послугами пластичних хірургів і так далі.

Мені теж доводилося зустрічати таких людей – і чоловіків,  і жінок. Одна з них – моя 45-річна викладачка в коледжі. Коли я дізналася, скільки їй років, то була в подиві. Вона з тих, хто замість крему маститься рослинними оліями холодного віджиму, не фарбує ні волосся, ні нігті через можливий шкідливий вплив хімікатів і точно не ходить ні до яких косметологів та лікарів. Але при цьому у неї досі немає жодної зморшки! Крім того, вона майже ніколи не хворіє. Навіть застудні вірусні захворювання обходять її стороною.

С секрет всьому знаєте, який? – ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ.

Причому це не просто правильне харчування, а харчування антивікове. Харчування проти старіння засноване на деяких незамінних речовинах, які наше тіло використовує для відновлення самого себе. Це відновлення не тільки на зовнішньому рівні (стан шкіри, волосся, нігтів), коли можна побачити, молодо людина виглядає чи ні. Таке харчування працює головним чином на внутрішньому рівні, а саме будує нові клітини і забезпечує безперебійну роботу внутрішніх органів.

Звичайно, що існує безліч корисних продуктів. Але деякі з них особливо корисні для вічної молодості. Десять із них пропонуємо зараз вашій увазі:

Гарбузове насіння

Воно багате цинком, триптофаном і поліненасиченими жирними кислотами. У чому ж користь? – покращують еластичність шкіри і сприяють загоєнню ран. Цинк бере участь у безлічі процесів в нашому організмі, в тому числі захищає від шкідливого впливу ультрафіолету, бореться зі зморшками, пригнічуючи вільні радикали, а також має протизапальний ефект. Цинкова недостатність може проявлятися у вигляді екземи, випадання волосся і появи білих плям на нігтях. Триптофан допомагає нам краще спати. А сон, як відомо, головний страж краси і довголіття.

Потрібно вживати одну жменю в день.

Помідори

  Багаті лікопеном та каротиноїдами. Саме лікопен надає томату червоний колір.  Він    же захищає його (і нас) від сонячних променів. Щоб краще засвоювався цей овоч, то  його потрібно вживати, як томатний соус або пастеризований томатний сік.

Необхідно  вживати 2 столові ложки томатного соусу (не плутайте з кетчупом, де купа солі та  інших шкідливих речовин) або 1 склянку томатного соку щодня.

Жирні сорти риби (сьомга, лосось, сардина, оселедець, скумбрія)

Багаті на омега-3 жирні кислоти. У чому користь: омега має протизапальні властивості і покращує стан шкіри, нігтів та волосся. Крім цього, багато досліджень підтверджують, що раціон, багатий жирними сортами риби, попереджає появу зморшок і сприяє підтримці краси вашої шкіри.

Дозування: порція жирної риби три рази в тиждень. Можна істи навіть рибні консерви. Головне, щоб вони були в олії хорошої якості.

Какао або темний шоколад

Багаті флавоноїдами особливої групи (флавоноїдами). Чим корисні: мають протизапальну дію і борються з вільними радикалами, які призводять до передчасного старіння. Крім цього, какао активує серотонін, який робить нас щасливими.

Саме тому Бріджит Джонс налягала на шоколад в моменти невдач на любовному фронті.

Дозування: до 30 г шоколаду з 80-процентним вмістом какао щодня.

Мигдаль

Мигдаль містить флавоноїди, вітамін Е, L-аргінін. Він багатий необхідними нам рослинними жирами хорошої якості і антиоксидантами. Правда, антиоксиданти «сидять» якраз в шкірці. Тому краще їсти мигдаль неочищеним від шкірки, яка покриває зернятко.

Достатньо 1-20 шт. мигдальних горішків в день.

Петрушка

Багата мірістицином, вітаміном С, хлорофілом. Вона має протизапальний ефект і містить безліч антиоксидантів, які захищають клітини. Чистить кров і сприяє виробленню глутатіону, який є головним ключем до молодості тіла. Крім того, петрушка допомагає позбутися набряків.

Дозування: 30-40 г тричи у тиждень. Найпростіший спосіб  –  нарізати листочки петрушки у салат.

Лимон

Багатий на вітамін С, антиоксидантами, лимонним маслом, флавоноїдами, лимонною кислотою та іншими рослинними кислотами. У більшості відома користь лимонного соку, який вважають джерелом вітаміну С та антиоксидантами. Хоч сам лимон і кислий, однак він сприяє залужненню організму. Ця властивість допомагає нам виводити токсини з тіла. У шкірці лимона міститься маса інших не менш корисних речовин, які допомагають очищати і зменшувати пори шкіри.

Дозування: чим більше! З соком все зрозуміло. А ось жовту частину шкірки можна дрібно натерти на тертці і додавати в готові страви типу салатів, різотто, макаронів та інших гарячих страв.

Корінь імбиру

Багатий на цинеол, цитраль, гінгерол. Крім відмінного смаку, має антибактеріальні властивості. Тому особливо корисний при поїздках в незвідані країни Азії та Африки. Та й взагалі у всіх поїздках. Корінь імбиру також може допомогти усунути вже наявні запальні процеси, а також загоює рани (при вживанні в їжу). Крім цього, допомагає при морській хворобі та інших типах нудоти.. Покращує циркуляцію крові, травлення і засвоєння інших корисних речовин з будь-якої їжі. Допомагає забезпечувати мозок, та й тіло загалом, киснем. Дозування. Можна вживати в необмеженій кількості. Додавайте в чай, салати, соуси для азіатської кухні. При жирній шкірі можна протирати її шматочками кореня імбиру, але потім не забудьте обов’язково змити водою.

Буряк

Багатий водорозчинною клітковиною, фолієвою кислотою, калієм, холіном,  гіалуроновою кислотою, каротиноїдами.Завдяки високому вмісту водорозчинної  клітковини, бурячок допомагає виводити токсини і вільні радикали з організму.  Посилює кровотворення, збагачує організм киснем, заряджає енергією.

З цією метою  підійдуть  свіжовичавлений сік, салати зі свіжого й вареного буряка      та, звісно ж, борщ.

 Вершкове масло

Багате вітамінами  A, D, E. Натуральне вершкове масло багате корисними жирами всіх видів, які мають протизапальний ефект і допомагають нашій імунній системі. Необхідні нам омега-3, омега-6 і арахідонової кислоти знаходяться в цьому продукті в ідеальному балансі. Масло впливає на нашу нервову систему, мозок і шкіру. Вживати щодня по трошки, загалом 250 г щотижня.

Звичайно ж, список корисних продуктів, покликаних зберегти нашу молодість і красу, на цьому не закінчується. Проте це саме ті продукти, які будь-яка людина може собі дозволити і знайти в найближчому магазині. І всі вони смачні й відомі.

Будьте завжди здорові, правильно харчуйтеся і тоді ви буде відчувати себе не тільки вічно молодими, а й завжди здоровими та сповненими сил і натхнення.

Підготувала Любов Гоцуляк
за матеріалами інтернет-джерел