Догляд за шкірою підлітка: рекомендації лікаря-дерматолога

догляд за шкірою підлітка

В сучасному світі часто трапляються так, що людина на екрані смартфона і людина в житті мало схожі одна на одного. Спеціальні фільтри, фотошоп – дуже важко втриматися, аби не зробити із себе зірку Голлівуду: із рівною шкірою без жодного натяку на висипання, зі сліпуче білими зубами і ідеальною формою обличчя. Насправді це самообман, який лише поглиблює прірву нелюбові до себе та несприйняття власної зовнішності. Особливо це стосується підлітків, які дуже вразливі і які через зміни в організмі часто стикаються з низкою типових проблем зі шкірою обличчя (акне, вугри, лущення та ін.) Що потрібно знати  про догляд за шкірою підлітка, щоб «фільтри» в інстаграмі були не потрібні?

«Без фільтрів: міфи про твою шкіру» – саме так називається дебютна книга Сідько Інни Юріївни, яка вирішила у формі коміксу поговорити із підлітками прямо.

Фото Ірина Пащенко

Авторка книги – лікар дерматовенеролог, косметолог, аспірант ВНМУ, Член Української асоціації лікарів дерматовенерологів і косметологів (УАЛДВК). Також за мотивами книги буде знята серія анімаційних роликів, пілотний випуск можна переглянути за посиланням

Фото Ірина Пащенко

Мета лікарки – «достукатися» до молоді. Адже дуже часто поради батьків, «експертів» з інтернету та друзів не те що не допомагають, а шкодять і не дають роками привести шкіру до ладу.

Пані Інна довгий час працювала у дитячій поліклініці дитячим і підлітковим дерматологом, у відділенні Медико-соціальної допомоги підліткам, тому чудово знає, до чого це все може призвести: комплекси, низька самооцінка, депресія і багато інших неприємних штук, які тендітна психіка молодої людини не здатна переварити.

Найпоширеніші міфи по догляду за шкірою підлітка

Міф 1. Акне вилікує… сонце!

Аргументується це тим, що ультрафіолетові промені нібито мають антибактеріальну дію і можуть тимчасово покращити стан шкіри. Але правда в тому, що їх надлишок сприяє підвищенню жирності шкіри та накопиченню відмерлих клітин (гіперкератозу) – а це створення собі нових проблем.

Міф 2. Шкіру треба чимось «підсушити».

Правда в тому, що чим частіше і сильніше ви підсушуватимете шкіру (мило, тоніки, що містять спирт тощо) – тим більше шкірного сала вона виділятиме. Використовуйте лише адаптовані засоби для жирної шкіри.

Міф 3. Виростеш і все пройде!

Це найчастіше говорять батьки, замість того, аби вчасно звернутися до дерматолога. Насправді ж до лікування акне потрібно підходити комплексно.

Таких міфів є дуже багато, тому як мінімум кожному підлітку потрібно ознайомитись із книжкою Інни Сідько та переглянути 5-хвилинний мультик, а як максимум – звернутися до дерматолога. Вперше записатися на консультацію до косметолога пані Інна рекомендує у віці 12-13 років. Більшість підлітків у цьому віці переживають період гормональної перебудови – ніжна дитяча шкіра починає змінюватися. Книга спеціально розроблялася для підлітків, щоб навчити їх правильно доглядати за шкірою, усвідомити важливість здорового харчування і критично ставитись до розрекламованих засобів та порад, які дають не кваліфіковані спеціалісти.

Універсальні рекомендації від лікаря

Важливо збалансовано харчуватися, відпочивати та правильно доглядати за шкірою свого типу. Засіб для очищення шкіри повинен відповідати типу шкіри. Очищати обличчя потрібно не лише ввечері, а й протягом дня (після спортзалу, басейну або в спекотні літні дні). Також важливо зволожувати шкіру та використовувати SPF-захист (не лише влітку, а завжди!)

Галина Буділова