Що таке хлорофіл та як він впливає на здоров’я людини

хлорофіл

Зелені фрукти та овочі корисні із багатьох причин. Основна із них – хлорофіл – зелений пігмент, що сприяє фотосинтезу рослин і має цілющий вплив на здоров’я людини.

Можна назвати мінімум 10 причин вживати продукти та харчові добавки з хлорофілом.

1. Хлорофіл допомагає контролювати почуття голоду

У 2013 році вчені із Лундського університету (Швеція) встановили, що сполуки з хлорофілом допомагають надовго втамувати голод.

В експерименті взяли участь 20 жінок з надлишковою вагою. Впродовж тижня їм запропонували вживати дві страви з хлорофілом і одну без. Після чого учасниці повідомили, що їм набагато легше, ніж раніше, вдавалося боротися з відчуттям голоду. Аналізи також показали значне зниження рівня цукру в їх крові. Виходить, що хлорофіл – дійсно ефективний спосіб зниження ваги.

 2. Покращує роботу шлунку

Хлорофіл покращує роботу шлунково-кишкового тракту і робить запах тіла приємнішим.

Регулярне вживання зелених культур нейтралізує запах поту та інших виділень. Також це допомагає назавжди забути про здуття живота і закрепи. Принаймні, про це йдеться на сторінках Журналу Американського геріатричного суспільства.

3. Хлорофіл сприяє загоєнню ран

Використання хлорофілу для пришвидшення загоєння ран застосовувалося ще 100 років тому. Перша згадка про це зазначається в роботах спеціалістів із Батлерського університету в 1950 році!

Ефективність хлорофіл-терапії підтвердили і сучасні вчені. В 2009 році Мейбл Істен та Альберт Даннін виявили, що хлорофіл, знайдений в хлоропластах зелених рослин, подібний до складу гемоглобіну в крові людини. Після чого науковці перевірили цей факт під час клінічних досліджень: «зелена дієта» і справді допомагала хворим швидше одужати після операцій. Також неочікувані результати привели до того, що в деяких аптеках можна найти спреї для загоєння ран з хлорофілом.

4. Детоксикація організму

Екологічні забруднювачі, такі як токсичні метали в повітрі, можуть швидко зруйнувати навіть богатирське здоров’я. Хлорофіл зв’язується з цими металами та деякими іншими канцерогенами і перешкоджає їх всмоктуванню клітинами тіла.

5. Захищає ДНК від токсинів смаженого

Смажені продукти не тільки шкодять талії. Вони також містять хімічні речовини, що пошкоджують тканини товстої кишки й можуть привести до раку.

В одному дослідженні вчених із Національного інституту охорони здоров’я США було доведено, рослинна їжа з хлорофілом зменшує згубний вплив смажених продуктів на ДНК клітин товстої кишки. Отже, якщо стек, то тільки із салатом!

6. Хлорофіл – потужний антиоксидант

Хлорофіл усуває вільні радикали, тим самим захищаючи клітини від окиснення. Дослідження в пробірці показали, що цей пігмент здатен протидіяти передчасному старінню і боротися з хворобами.

7. Терапія проти раку

Хоча протиракова дія хлорофілу не доведена, вчені констатують багатообіцяючий потенціал цього пігменту для профілактики утворення злоякісних пухлин.

В одному досліджені було доведено, що люди з низькими рівнями хлорофілу мали високий ризик розвитку раку товстої кишки.

8. Лікування та профілактика кандидозу

Кандидоз означає безліч незручностей – від втоми і депресії, до проблем з травленням і дискомфорту в цілому.

Дослідження показали, що хлорофіл допомагає боротися з таким типом грибка  кандид, як Candida Albicans, відомого збудника «молочниці».

9. Хлорофіл знімає запалення

Зелене листя деяких рослин вже давно використовується народною медициною для лікування інфекцій. Сучасні медики теж погоджуються, що хлорофіл зменшує набряк і почервоніння.

10. Анемія

 Видозмінена форма хлорофілу – хлорофілін – може бути досить  ефективним засобом при анемії. Хлорофілін робить залізо «біодоступнішим» (покращує всмоктування), а отже, не допускає  його дефіциту.

Сподіваємося, у вас не залишилося сумнівів щодо користі хлорофілу. Тож нехай зелень, водорості, овочі і фрукти з’являються на вашому столі якомога частіше!

Читайте більше про хлорофілвмісні продукти   шпинат, черемша, кропива, капуста, водорості,  зелені салати

Підготувала Ася Дан

Спеціально для «Живи Активно»