Думки, які паралізують

Страх несхвалення та критики

 

Ви думаєте, що якщо спробуєте щось нове, то при першій же помилці чи промаху, зустрінетесь з незадоволенням та критикою, томущо люди, які вам небайдужі, не можуть прийняти те, що ви людина і, отже недосконалі. Ризик відкидання представляє таку серйозну небезпеку, що намагаючись захистити себе, ви тримаєтесь максимально низької планки. Якщо ви не будете докладати зусиль, то не наробите дурниць.

 

Недооцінювання нагород

 

Якщо ви в депресії, то можете довго не приступати до якогось обдуманого заняття не тільки тому, що всі справи здаються неймовірно важкими, але і тому, що ви відчуваєте: нагорода за діяльність не буде коштувати прикладених зусиль. Андегонія – це термін, який означає зниження здатності відчувати вдоволення та задоволення. В корні цієї проблеми може лежати розповсюджена помилка мислення – тенденція «знецінювати позитивне». Ви пам’ятаєте в чому полягає це спотворення?

Нестача задоволення від виконання задач викликана тим, що людина завжди знаходить спосіб дискредитувати власні зусилля. Шкідлива звичка говорить собі «Це не берться до уваги» і підриває будь-яке почуття успіху.

 

Низька стійкість до невдач

 

Ви вважаєте, що повинні вміти розв’язувати проблеми та досягати цілей швидко і з легкістю, однак, зустрічаючись з перешкодами в житті, впадаєте в паніку та відчуваєте ярість. Замість того, щоб терпляче домагатися свого, ви можете збунтуватися проти «несправедливості життя», коли виникають труднощі та остаточно здатися. Цей синдром ще називають «мені всі винні», ніби вам хтось безумовно пообіцяв безмежний успіх, любов, схвалення, ідеальне здоров’я і т.д.

Ваш відчай також викликаний звичкою порівнювати реальність з уявним ідеалом. Коли вони не збігаються, ви засуджуєте реальність. Вам не приходить в голову, що, можливо, значно простіше, змінити свої очікування, ніж підлаштовувати реальність під себе. Такий відчай часто запускають фрази повинності. У вас може виникнути ілюзія, що такі каральні, вимогливі твердження допоможуть та заставлять працювати більш старанно, прикладати більше сил. Однак це рідко допомагає.

Відчай просто підсилює відчуття безглуздості чи загострює бажання здатись та нічого не робити.

 

Безнадія

 

Перебуваючи в депресії, ви настільки застряєте в болі теперішнього моменту, що повністю забуваєте, що ви почували себе добре в минулому, і не можете уявити, що зможете відчути себе краще в майбутньому. Будь-яке заняття здасться вам безглуздим, тому що ви абсолютно впевнені, що нестача мотивації та відчуття пригніченості безмежні та незворотні. З цієї точки зору пропозиція зробити щось, для того, щоб «допомогти собі», може звучати так безглуздо та бездушно, як заклик до людини, яка вмирає підбадьоритися.

 

Безсилля

 

Ви не можете зробити нічого, що принесе полегшення, тому що ви впевнені, що ваш настрій залежить від факторів, які не піддаються вашому контролю, таких як доля, гормональні цикли, дієта, успіх та відношення інших людей.

 

Вина та самозвинувачення

 

Якщо ви міцно вчепилися в установку, що ви поганий чи підставляєте інших людей, то природно, що у вас недостатньо мотивації, щоб справлятися з повсякденними задачами.

Іноді люди не дозволяють собі почувати себе добре, виконувати справи, які їм приносять радість через відчуття вини. Таким чином, вони намагаються ніби спокутувати свою вину, відмовляючи собі в задоволенні. Коли встановити нелогічність такого мислення, то відразу можна відчути себе краще і стати більш активними. Варто відзначити, що буквально будь-яка обдумана діяльність має гарний шанс підняти вам настрій, в той час, якщо ви нічого не будете робити, ви будете тонути в потоці негативних, деструктивних думок. Якщо ви робите щось, то на певний час відволікаєтесь від внутрішнього самозневажливого діалогу.

Ще важливіше, що відчуття компетентності в тому, що ви робите здатне спростувати велику кількість спотворених думок, які ускладнюють вашу діяльність.

 

Поспішні висновки

 

У вас є відчуття, що робити ефективні дії, які принесуть задоволення, – це не в ваших силах, тому ви звикли говорити «Я не можу» чи «Я б радий, але…». Однак не варто вірити, таким думкам, а краще піддати їх сумніву, та перевірити. Як правило, такі думки не відповідають дійсності, і справи від яких ви досить часто відмовляєтесь, здатні приносити вам задоволення та радість, і при цьому не потребують багато сил та часу.

 

Навішування ярликів

 

Чим більше ви прокрастинуєте, тим більше вважаєте себе «не таким, як треба». Це ще більше позбавляє вас відчуття впевненості. Проблема тільки збільшиться, коли ви обзиваєте себе «прокрастинатором» чи «ледарем». Через це вам може здатись, що відсутність ефективних дій – це і є «справжній ви», так що ви автоматично очікуєте від себе небагато чи взагалі нічого.

Вам також може бути цікаво:

Що потрібно знати про прокрастинацію