Необхідні навички для дітей у сучасному світі

Ми живемо в дуже невизначеному світі. Він настільки невизначений, що важко зрозуміти, до чого потрібно готуватись нам самим, і головне, до чого і як готувати наших дітей. Чому їх навчати й що буде актуальним у майбутньому? Ізраїльський історик та професор Юваль Харарі має своє бачення та рекомендації.

Вміння вчитись

Найкраща допомога нашим дітям, на думку Харарі, полягає в тому щоб  навчити їх… вчитись. З давніх часів, описує він на сторінках своєї книги, життя було розділено на два етапи: період навчання, за яким наставав період роботи. В первій частині ви займались акумулюванням інформації та розвивали уміння, в другій частині ви ними користувались. Про це варто забути. Такому розкладу настав кінець. « У нас відсутнє поняття того, чому нам доведеться навчитись через 20 років. Що ми знаємо напевне, це те, що нам прийдеться навчатись нового», – говорить Харарі.

Тому краще, що ми можемо вдіяти, – це займатись підготовкою дітей до постійного поновлення знань та навичок.

Вміння тримати удар

Ще один важливий навик – вміння програвати та справлятись з власною поразкою. «В сучасній освітній системі надмірну увагу приділяють успіхам. Однак вона зовсім не навчає людей тримати удар. А це важливо, тому що, враховуючи зміни в економіці, багатьом прийдеться заново навчатись. Їм доведеться прийняти те, що знання, які вони набули ще 20 років втратять свою цінність. Через що, вони будуть змушені зіштовхнутись з невдачами та не здатись, а продовжувати свою працю».

Вміння боротись зі стресом

В результаті розвитку технологій чи штучного інтелекту виникає загроза тотального стеження, що викликає у Харарі тривогу. Він вважає, що варто займатись підготовкою своїх дітей до того, що у них будуть виникати труднощі, і навчити їх боротись зі стресом. «Рівень стресу і так знаходиться на дуже високому рівні, а буде ще зростати, внаслідок постійних змін та тотального стеження. Все, чим ви займаєтесь,  «йде» в систему. І вас буде наповнювати тривога, по причині того, що  вони вас відстежують, в результаті чого все ваше життя перетворюється на одну велику співбесіду – вважає він.

До 2050 року клас «безкорисних» людей зросте не просто через брак робочих місць чи необхідної освіти, але й тому, що у них буде відсутня ментальна витривалість», – вважає вчений.

Як саме можна боротись зі стресом? Сам Харарі надає перевагу медитації. Однак, це не є універсальною порадою, це працює для нього. Якщо вам допомагає спорт, то варто відправитись на пробіжку.

Вміння бути гнучкими

Невідомість – новий хіт ХХІ століття. Як себе вести, потрапляючи в нову ситуацію? Як діяти, якщо вас в буквальному сенсі затопила нова інформація? Як жити у світі повному невизначеності? – ці питання ставить він на сторінках своєї книги.

Для того, щоб досягти успіху в подібних ситуаціях та витримувати конкуренцію в ХХІ столітті, дітям і дорослим  необхідно навчитись двом навичкам гнучкому розуму і розвинутому емоційному інтелекту. «Вам постійно прийдеться шукати себе заново, перелаштовуватися під те, що потребує ринок праці, мінливість якого буде весь час зростати. Тому дуже важливо розвивати в собі гнучкий розум та емоційний інтелект.

«Чотири С»

Школам варто було б трохи «обмежити» швидкість розвитку технічних умінь і  акцентувати увагу на розвитку «життєвих» умінь, зазначає Харарі у своїй новій книзі.
На думку багатьох експертів у сфері педагогіки, школи мають перейти на навчання дітей «чотирьом С»: критичному мисленню, спілкуванню, співпраці та творчості – це, власне, ті самі «чотири С» в перекладі з англійської мови.
 

Вам також може бути цікаво:

Що потрібно знати про прокрастинацію

Що варто знати про міленіалів