Vogue популяризує українську гречку!

Гречка ‒ новий суперфуд за версією Vogue !

На сайті Vogue. сom З’явилася стаття про користь гречки. Журналістка  Ліана Сатенштайн наголошує на вийнятковому наборі мінералів, амінокислот гречки, яка, до того ж, не містить глютену.

Для нас гречка є звичним продуктом вже протягом багатьох століть. Ймовірно, вона розповсюдилась по території нашої країни в часи зародження Християнства, коли православні монахи привезли цю крупу із Греції. З того часу ми винайшли багато способів приготування цього диво-продукту: гречку можна їсти на сніданок з молоком і цукром, на обід – поливши м’ясною чи грибною підливкою, а можна підсмажити смачні гречаники чи додати її у кров’янку.

Гречка вважається одним із найкорисніших продуктів харчування у світі.

«Вона містить набагато більше вітамінів і мінералів, ніж традиційні крупи, такі як рис і пшениця, – говорить дієтолог Мікаела Рубен із Ванкувера. – Одна склянка гречки містить більше 110 % денної рекомендованої кількості марганцю. Гречка також багата на магній, мідь, фосфор і цинк, містить всі 8 незамінних амінокислот, має більш високий рівень білка, ніж більшість інших круп і має високі антиоксидантні властивості. На відміну від інших базових продуктів, що містять крохмаль – таких як картопля або рис, гречка має низький глікемічний індекс, тобто вона не викликає підвищення рівня цукру в крові. «Навпаки, – зазначає пані Рубен, – деякі зі специфічних молекул вуглеводів у гречці навіть здатні збалансовувати рівень цукру у крові після їжі.»

Також гречка чудово очищує організм через високий вміст клітковини, що допомагає виводити їжу через кишечник з організму у вигляді відходів.

Дехто навіть не піддає гречку термічній обробці, а замочує гречану крупу у воді, пророщуючи її. У ряді досліджень було доведено, що  пророслі зерна гречки мають кращу поживну цінність завдяки активації відповідних ферментів. Також є гречка, яку можна вживати у сирому вигляді. «Це не просмажена гречка, яку сушать у її природному середовищі, що дозволяє зберегти максимум корисних властивостей», –  говорить київський лікар-дієтолог Тетяна Фіалкова.  Вона наголошує, що у приготовленій гречці на 50-60% менше поживних речовин, ніж у сирій.