Харчові добавки зменшують стрес і тривожність у людей

«На разі є достовірні дані трьох досліджень, відповідно до яких вживання харчових добавок дійсно допомагає людям врегулювати свій емоційний стан після землетрусів і повеней – що має неабияке значення для стану здоров’я населення», – зазначила Бонні Дж Каплан, PhD з науково-дослідного інституту при університеті Калгарі (Канада). – «Набагато дешевше дати людям харчові добавки після урагану чи іншого стихійного лиха, що зміцнить їхню здатність справлятися зі стресом, ніж лікувати їх усіх як психічно хворих», – додала вона.

Після жахливої повені у південній провінції Канади Альберта в червні 2013 року, в результаті якої більш ніж 100000 жителів були змушені залишити свої будинки, доктор Каплан та її колеги через соціальні мережі запросили цих людей взяти участь у рандомізованому дослідженні, в рамках якого вчені намагалися з’ясувати, чи дає прийом харчових добавок позитивний ефект на рівень тривожності і стресу. У дослідженні взяли участь 56 дорослих, віком від 23 до 66 років, чиї будинки були пошкоджені внаслідок повені.

17 учасників отримували вітамін D (1 капсула на добу); 21 отримували комплекс із кількох мікронутрієнтів (вітаміни В6, В12, тіамін, рибофлавін, фолієва кислота, D-пантотенова кислота, внутрішній фактор, біотин і ніацин (1 капсула на добу); 18 отримували комплекс вітамінів і мінералів широкого спектру дії (чотири капсули в день).

На початку дослідження показник за шкалою DASS (шкала депресії, тривожності і стресу) усіх учасників перевищував гранично допустимий щонайменше на 1 пункт. Жоден з учасників не приймав психотропних препаратів принаймні протягом 4 тижнів до початку дослідження.

За 6 тижнів у всіх групах було помічено істотне зниження показників за шкалою DASS, але ті, хто приймали комплекси мікронутрієнтів продемонстрували значно кращий результат, ніж учасники групи вітаміну D.

Отримані дані повторюють результати аналогічного дослідження, проведеного в місті Крайстчерч (Нова Зеландія) після землетрусу силою 7.1 у 2010 році.

Яким чином поживні речовини допомагають людям впоратися зі стресом? За словами д-ра Каплан, вони оптимізують функції мітохондрій, що сприяє виробництву АТФ у достатній кількості – а це молекула енергії, що допомагає всім органам правильно працювати, бореться із запаленням, стимулює роботу мозку – що в комплексі допомагає нам зберігати спокій і справлятися зі стресом. Давно відомо, що тварина, яка добре харчується, набагато краще здатна витримувати навантаження, ніж та, яка харчується погано. Щось подібне відбувається і тут.

Мері Енн Джонсон, PhD з Університету Джорджії (Афіни, Греція) також зазначила, що після стихійного лиха людина зазвичай в цілому погано харчується і вживає мало поживних речовин, і це не може не відбитися на функціонуванні нервової системи, що в результаті призводить до депресії, тривожності і стресу.

 

За матеріалами сайту «Medscape»

Також читайте Захисні властивості оливкової олії

Метод прогресивної м’язової релаксації

Комп’ютерний зоровий синдром – побороти НЕ МОЖНА здаватись!