Кофеїн визнаний цілком безпечним стимулятором

Більшість людей не може собі уявити ранок без чашечки запашної кави, склянки ароматного чорного чи зеленого чаю. Отож не дивно, що в масштабах планети щороку з цими напоями споживається аж 120 000 тонн кофеїну! Завдяки цим найпопулярнішим, звісно, після води напоям, як у світі, та й в Україні (про що свідчать результати загальнонаціонального дослідження «Весна»), широковідомо, що кофеїн міститься в кавових зернах та чайному листі.

Однак більшість з нас здивується, дізнавшись, що насправді кофеїн достатньо широко зустрічається у природі, зокрема у насінні та плодах бобових тощо. Загалом його джерелом можуть бути понад 60 видів рослин.

Проте в першу чергу саме завдяки  кавовим зернам кофеїн вже кілька століть знаходить застосування у приготуванні шоколаду, какао, популярних десертів та різноманітних напоїв. Причому сфера його застосування також постійно розширюється.

Сьогодні завдяки своїм властивостям та широкому застосуванню кофеїн став одним з найбільш прискіпливо досліджуваних інгредієнтів продукції харчової індустрії. Чому ж напої з цією речовиною здобули таку популярність? І що говорять науковці про те, як діє кофеїн на організм людини, чи дійсно  бадьорить та додає сил? Спробуємо розібратися.

Чому ми пємо чай та/чи каву? В першу чергу, звичайно, через смак. І ще –  в ритмі нашого часу ці напої дозволяють тримати себе в тонусі та самі по собі не містять калорій. Як підкреслюють у Європейській федерації кави (ECF), помірне вживання кофеїну може стимулювати нервову систему, бути ефективним засобом для підтримки стомленого організму. Можливо, саме тому деякі люди вважають себе кавозалежними. Але це лише один із міфів про кофеїн. Неодноразово авторитетно заявлялось, що він не викликає фізіологічної залежності. Зокрема, Всесвітня організація охорони здоров’я прямо стверджує, що «не існує жодних доказів того, що використання кофеїну тягне за собою фізичні та соціальні наслідки, що хоча б віддалено нагадують наслідки від вживання наркотичних речовин».

Говорячи простіше, без кави ви не помрете та не втратите розум, навіть якщо зараз без неї життя не уявляєте.

Спробуйте самі  – певний час дискомфорту і деякої млявості, але  й минеться само, без будь-якого медичного втручання. Головне – щоб вистачило сили волі. Тому зараз кофеїн вважається помірним і безпечним стимулятором. Свідченням цього стало виключення кофеїну у 2004 році з переліку заборонених речовин Світової антидопінгової агенції. І Американська медична асоціація, і Американська психіатрична асоціація, і Американська онкологічна спілка в один голос говорять про безпечність помірного вживання кофеїновмісних продуктів. Тобто, кофеїн не викликає порушень психіки і онколонгічних захворювань. Більше того, наукові дослідження виявили, окрім помірно стимулюючих, ще й потенційні протиракові  властивості кофеїну.

Ще у далекому 1958 році американське Управління з контролю продовольства та ліків (FDA) віднесло кофеїн до групи загальновизнаних безпечних речовин. І майже 30 років по тому FDA після поглибленого розгляду підтвердило свою позицію. Зокрема, ця неупереджена інстанція зазначила відсутність жодних доказів того, що кофеїн у газованих напоях може зашкодити здоров’ю. Наразі контролюючі організації більш ніж 140 країн світу, від Великобританії і до Нової Зеландії, вивчали питання безпеки використання кофеїну у продуктах харчування і дали  дозвіл на його використання.

Що мається на увазі  під помірним вживанням? У нещодавно (квітень 2015 року) опублікованому звіті Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA) на основі вивчення 39 досліджень з 22 країн світу. визначається, що вживання кофеїну середньостатистичною здоровою людиною  до 400 мг на день не призводить до проблем.

Багато це чи мало? Згідно статистики у Фінляндії, де споживання кофеїну найвище у світі, цей показник однак не перевищує згадані 400 мг в середньому  на день.

А це – вміст 5 чашок заварної кави, близько 10 склянок чаю, 13 – какао, й аж 16 пляшечок коки чи пепсі!

В останньому випадку кофеїн міститься в такій незначній кількості, що використовується взагалі як ароматизатор і лише додає культовому напою пікантного впізнаваного гіркуватого присмаку. Легкий тонізуючий ефект при цьому забезпечується не кофеїном, а завдяки натуральному цукру, що також входить до складу напою. Однак необхідно обов’язково пам’ятати: для кожного норма споживання є індивідуальною – варто прислухатися до свого організму, слідкувати, щоб не піднявся тиск. Для вагітних, матерів, що годують немовлят, та жінок, що хочуть завагітніти, звіт EFSA називає безпечним рівень споживання 200 мг кофеїну на добу. Однак у кожному такому індивідуальному випадку варто проконсультуватись  у лікаря з приводу споживання продуктів, що містять кофеїн.

Та й подібні міфи, що напої з кофеїном зневоднюють організм чи вимивають кальцій з кісток – не витримали серйозної наукової перевірки.

Тож насолоджуйтеся улюбленими смаками! Звичайно, в межах розумного!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Цикорій – “кава” для тих, хто не п’є кави