Масала – чай, що вартий сніданку

Історики і дослідники стверджують, що індійська цивілізація належить до найдавніших на всій планеті Земля. Вважається, що перші поселення на індійських територіях виникли ще в кам’яному столітті, а цей період почався близько 500 тисяч років тому.

Однак, є в індійській культурі давні традиції, які навряд чи зміняться навіть через ще 500 тисяч років існування країни і великого древнього народу. Кожен житель Індії починає і закінчує свій день з чашки знаменитого чаю масала (Masala). Справжні цінителі вміло розбираються в сортах чайного напою і знають, що одні чай може підбадьорити і подарувати заряд енергії на цілий день, а інший заспокоїть нервову систему і допоможе розслабитися.

Чай масала унікальний сорт, що володіє широким спектром можливостей, все залежить тільки від способу приготування і складових інгредієнтів напою. Назва чаю масала дослівно перекладається з мови хінді як “чай зі спеціями”. Мабуть, кращого визначення масалов, ніж назва напою, придумати просто не можливо. Основою індійського національного напою є чорний чай, який заварюють за спеціальним рецептом із сумішшю спецій та прянощів масала, а так само молоком.

Унікально те, що єдиного складу інгредієнтів і способу приготування чаю масала просто не існує. Кожна індійська сім’я має в арсеналі свій власний оригінальний рецепт масала чаю. Від складу напою безпосередньо залежать корисні властивості чаю масала. Не дивлячись на те, що рецептура чайного напою може відрізнятися, існують обов’язкові та незмінні складові чаю масала. По-перше, це сам чай, який може бути звичайним чорним крупно листовим або фруктовим, а іноді навіть зеленим.

Другий чимало важливий інгредієнт чаю масала – підсолоджувач. Зазвичай в якості солодкого інгредієнта в масалі використовують натуральний мед, коричневий або пальмовий цукор, а так само згущене молоко. Молоко – це третій незамінний компонент напою, який визначає корисні властивості чаю масала. Найчастіше для приготування чаю масала застосовують незбиране молоко корови.

І, мабуть, останній наріжний камінь рецепта чаю масала суміш спецій під однойменною назвою. Спеції масала вважаються найважливішим компонентом чаю.

Крім основних інгредієнтів в чай масала додають імбир, перець чилі, кардамон, корицю, аніс, мускатний горіх фенхель, гвоздику, пажитник, шафран та інші прянощі і спеції.

Головна користь чаю масала полягає в індійській суміші прянощів, яка містить унікальне вітамінно-мінеральна поєднання в своєму хімічному складі. Виняткові властивості і користь чаю масала були відомі і застосовувалися індійцями протягом майже цілого тисячоліття. Чай масала вважається відмінним загальнозміцнюючим засобом для людського організму в цілому.

Масала може надавати тонізуючий і бодривший ефект. Більш «слабкий» чай масала з м’ятою або мелісою використовують в якості природного заспокійливого засобу. Завдяки своїй універсальності і винятковим корисним властивостям чай масала вважається визнаним авторитетом серед усіх гарячих напоїв Індії.

Калорійність Чаю масала 379 кКал.

Традиційний рецепт напою масала вимагає правильного поєднання елементів і послідовності приготування. У спеціалізованих магазинах (ведичних, вегетаріанських) можна купити готові набори прянощів для його приготування. Але краще заварювати самостійно, підбираючи спеції (включаючи їх кількість) під свій смак.

Перш ніж готувати індійський чай, потрібно запастися основними інгредієнтами:
 

  • літр свіжого молока;
  • 2-3 столових ложки чорного листового чаю (бажано, найбільшого);
  • підсолоджувач (нейтральний цукор, ароматний мед);
  • базові спеції: імбир (мелений або свіжий, ретельно порізаний) і кориця (бажано у вигляді паличок), гвоздика, зерна запашного перцю, мелений мускатний горіх, кардамон і аніс.
Не подобається запах або смак певних спецій? Просто виключіть їх з рецепта – спосіб приготування від цього не зміниться.

Простий рецепт чаю масала з подрібненими спеціями:
 

  1. Промийте заварку холодною водою, а потім на кілька хвилин залиште листя настоюватися.
  2. Класичний рецепт вимагає подрібнити все спеції до стану порошку. Однак багато людей люблять спостерігати, як красиво плаває в чашці паличка кориці або ароматна гвоздика.
  3. Візьміть чисту каструлю, попередньо сполоснувши її холодною водою (простий спосіб запобігти пригорання молока).
  4. Доведіть молоко до кипіння і додайте в нього все подрібнені спеції.
  5. Зробіть вогонь мінімальним і пару хвилин помішуйте молоко, щоб спеції рівномірно розподілили свій смак.
  6. Додайте в каструлю чорний чай і варіть напій ще 3-4 хвилини до досягнення рівномірного кремового відтінку.
  7. Напій набув благородного кремового  кольору? Зніміть каструлю з вогню і настоюйте його під кришкою близько 5 хвилин.
  8. Розливайте по чашках і насолоджуйтеся оригінальним смаком!

Даний рецепт вважається класичним способом заварювання. Деякі вважають за краще робити присмак спецій ледве помітним, для цього поміщаючи їх в спеціальні мішечок і вилучаючи після заварювання з ємності з напоєм. Інші, навпаки, люблять гострий смак і додають величезну кількість прянощів.

Кожен рецепт є проявом творчої енергії. Йоги вважають, що заварюючи чай, ви відкриваєте особистий шлях до свободи і самопізнання.