Мед по-українськи

Сьогодні відзначають по-справжньому українське свято – День пасічника України. 

Мед не дарма вважається одним із національних українських продуктів – за різними даними, від чотирьохсот до семисот тисяч українців мають пасіки і розводять бджіл. А колись, у давнину, люди отримували мед так само, як… ведмеді: просто “викрадали” його у бджіл, знайшовши і розоривши гніздо. Перший крок у свідомому бджільництві – це знайти “медове дерево”, помітити його так, щоб інші зрозуміли, що бджоли вже мають свого “господаря”, і зробити поблизу нові дупла, аби бджоли мали де оселитися. Такі осередки називали “бортами”, а людей – бортниками, “борти” передавати у спадок, а мед вважався універсальним товаром для обміну. Коли через господарські потреби доводилося вирубувати ліс, бортники почали зрізати частини дерев з бджолиними гніздами і переносити їх ближче до житла – це були перші нерозбірні вулики. З’явилося й слово “пасіка”. Втім, до сучасного бджільництва тоді було далеко: щоб отримати мед, доводилося зруйнувати стільники, які бджоли потім відновлювали.

Так тривало століттями. У XVII столітті з’явилися вулики, в яких за допомогою дощечок бджолам давали “напрямок”, в якому будувати нові стільники. Спочатку з’явився “книжковий вулик” Гюбера, в якому стільник будувалися в шухлядках на петлях – немов на сторінках книги. А у 1815 році українець Петро Прокопович запропонував конструкцію рамкового вулика, яка застосовується й донині. Втім, у багатьох країнах “офіційним” винахідником рамкового вулика вважають Лангсторта, який у 1851 році запатентував цю технологію. У 1865 році була винайдена ротаційна медогонка. Усі ці винаходи є основою сучасного бджільництва.

Нині валове виробництво меду в Україні оцінюється в 40-60 тисяч тон. У нас виробляють найбільше в світі акацієвого меду – одного з найцінніших сортів. Близько 5 тисяч тон меду різних сортів щороку експортується. На експорт в Україні також розводять бджіл – найвитривалішу та найвідомішу Карпатську бджолу постачають до Росії, Казахстану, Польщі, Німеччини, Нідерландів та інших країн.

Українці не тільки виробляють та експортують багато меду, але й багато його споживають – приблизно 1,2 кг на одну людину щороку. На першому місці за цим показником Австралія – тут кожен мешканець вживає до 1,6 кг меду на рік.

Більшість меду в Україні виробляють саме приватні виробники. До 90% бджолиних сімей належать приватним пасікам та пасічникам. Тож 19 серпня – саме їхній день.

 

Також читайте “Як виглядає сеанс бджолотерапії сьогодні?”

“Біовулик для здоров’я”