Медичне страхування в Україні – міф чи реальна можливість зекономити?

Наприкінці року в Міністерстві оголосили про намір суттєво реформувати систему охорони здоров’я України. Однією з ініціатив стала пропозиція ввести  обов’язкове медичне страхування громадян. На сьогоднішній день в Україні є можливість добровільного медичного страхування (ДМС), але якщо закордоном це звичайне явище, то для пересічного українця ця тема видається достатньо заплутаною. Однак з огляду на подорожчання медикаментів та медичних послуг (безкоштовна медицина в Україні, як відомо, це міф) все більше людей задаються питанням: можливо, медичне страхування – це вигідно?

Що воно таке?

ДМС – це вид особистого страхування, який гарантує вам при виникненні страхового випадку отримання медичних послуг і часткову або повну компенсацію витрат на ліки за рахунок страхової компанії. Якщо це не корпоративне страхування співробітників, програма ДМС розробляється індивідуально і залежно від ваших потреб та можливостей ви можете сформувати власний пакет послуг. Відповідно, вартість ДМС може бути різною – ще в минулому році за більш-менш непоганий страховий поліс з якісним медичним обслуговуванням і страховим покриттям не менше 75 000 грн людині у віці 17-35 років потрібно було заплатити близько 5 000 грн на рік. У зв’язку з ростом цін на ліки та медичне обслуговування за останній рік вартість полісу збільшилась в середньому на 50-100%.

Перед тим як придбати поліс ДМС, потрібно звернути увагу на декілька нюансів:

Хвороби, що не до вподоби

Українські страхові компанії неохоче оформлюють ДМС на фізичних осіб – вони остерігаються тих, хто за рахунок компанії хоче вилікувати вже існуючі хронічні захворювання. Саме тому вартість ДМС для фізичної особи може вдвічі перевищувати вартість такого ж полісу для корпоративного клієнта. Більше того, якщо при медичному обстеженні будуть виявлені застарілі хвороби, вартість полісу може вирости на 50-100%. При цьому планове лікування цих захворювань оплачуватись не буде – лише у випадку рецидиву буде надана невідкладна допомога (що включає госпіталізацію, операцію, тощо). Також не покривається страховкою онкологічні захворювання, захворювання, пов’язані з асоціальністю поведінки (наркоманія, алкоголізм, токсикоманія), захворювання ендокринної системи, захворювання, що передаються статевим шляхом (у тому числі СНІД, гепатит B і С), випадки самокаліцтва і суїциду, психічні захворювання.

Лікуємо все, але потрошку

На жаль, ви не зможете витратити всю страхову суму (не менше 75-100 тис. грн) на одне конкретне захворювання. Так, наприклад, по програмі «стоматологія» в медстраховці зазвичай є ліміт у 2500-3000 грн., а протезування зубів взагалі не вважається страховим випадком. Хоча до планового лікування – лікування карієсу, пломбування, зняття зубного нальоту страхові компанії відносяться достатньо лояльно.

Не вдасться вам також і відлежатись у клініці за рахунок страхової компанії – на стаціонарне лікування в середньому відводиться не більше 2 тижнів на рік – якщо хворому потрібно буде лікуватися довше, платити він буде з власної кишені. На покупку медикаментів діють жорсткі обмеження (якщо у вас не VIP поліс), при чому гомеопатичні препарати, БАДи і вітаміни не вважаються медикаментами, навіть якщо їх виписав лікар.

З полісом у поліклініку!

Не слід сподіватися, що лікування за медстраховкою проходитиме винятково у брендових приватних клініках. Зазвичай у програмах ДМС бере участь велика кількість різних клінік – як приватних, так і державних, а обирати, куди вас направити, буде служба асістенсу, куди ви телефонуватимете, щоб повідомити про захворювання.  Більше того, недорогі поліси ДМС, які мають низький ліміт покриття, як правило включають пакет «Швидка допомога» і пакет «Стаціонарне обслуговування» – таке лікування і госпіталізація відбувається винятково в державних клініках. Фактично клієнт, заплативши вартість страховки, отримує таке ж лікування, як і будь-який громадянин України, що має право на безкоштовну медицину (хіба що трохи краще організоване).

На чому зекономити?

Зменшити вартість полісу ви можете застрахувавши всю родину (знижка у 10-15%). Також для молодої людини може бути непоганим варіантом відмовитися від послуг швидкої допомоги, стаціонарного лікування і особливо – стоматології. У такому випадку ви заплатите на 40-50% менше, а страховий ліміт при цьому не знизиться: ви зможете час від часу робити діагностику і лабораторні обстеження у приватних клініках і користуватися послугою приватного лікаря. Також, якщо людина протягом року майже не хворіла, то на наступний рік їй дадуть знижку у 20-30%. Але чи є сенс у тому, щоб платити за поліс страхування здоров’я, якщо воно і так міцне?

Загалом, ДМС – це хороший варіант для людей із слабким імунітетом або тим, у кого є необхідність у здачі багатьох аналізів і відвіданні лікаря (наприклад, до і під час вагітності). Але найкраще все ж таки, якщо вам повністю або частково оплатить поліс компанія, в якій ви працюєте.

З полісом чи без – гарного вам здоров’я!

Підготувала Галина ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Здайте аналізи”