Cім ознак хорошого фітнес-тренера

Від помилки у цій ситуації не застрахований ніхто. Особливо часто доводиться помилятися тим, хто лише починає заняття. І… тим сумніше. Бо непрофесіоналізм, неграмотність чи некультурність інструктора можуть назавжди відбити бажання займатися фітнесом і взагалі спортом. Тож як обрати “свого” інструктора”?

Перша порада звучить банально, але насправді вона досить дієва: розпитайте своїх знайомих про те, які інструктори їм траплялися, у кого сподобалося займатися, у кого – ні, кого б вони радили в ролі інструктора або тренера. Якщо немає можливості ходити на заняття до людини, яку порадили знайомі, принаймні, будете знати, на які ознаки “якості” інструктора орієнтуватися під час перших тренувань.

Друга порада. Якщо ви вже вирішили, які заняття відвідувати та в який час, і при цьому орієнтувалися не стільки на особистість тренера, скільки на зручність за часом і розташування місця тренувань, познайомтеся з інструктором перед першим заняттям. Розкажіть коротко, чи маєте якісь особливості у стані здоров’я, чи є у вас фітнес-досвід. Кваліфікацією тренера можна поцікавитися у адміністратора, але відчути рівень професіоналізму вам доведеться вже на власній шкурі. Точніше, на власних м’язах. Неможливо знайти “свого” інструктора, не відвідуючи занять. Зважаючи на це, дуже важливе запитання “НА ЩО ЗВЕРАТИ УВАГУ В РОБОТІ ІНСТРУКТОРА?”.

Третя порада. Оцінюйте інструктора за тим, наскільки він зосереджений на тих, хто займається в залі, адже майже вся увага повинна приділятись тим, хто тренується (персональні тренування), а не собі. Якщо йдеться про групові заняття, його уваги не повинно бути забагато (тобто він не має “нависати” над кожним у групі, по кілька хвилин контролюючи, як та чи інша людина виконує вправи), але й не звертати уваги на тих, хто займається, він теж не має права. Так, буквально не має права, бо неуважність інструктора загрожує особисто вам підвищеним ризиком травми.

Четверта порада. Погано, якщо інструктор під час заняття сам займається “за повною програмою”: мовляв, нащо марнувати час – робитиму вправи разом із групою. Коли інструктор займається сам, він не присвячує часу та уваги іншим. Його завдання – зробити так, щоб ви досягли результатів. Він своїх і так вже досяг, тож, ймовірно, просто хвалиться.

П’ята порада. Є інструктори, які дуже різко спілкуються зі своїми підопічними, можуть обізвати (“чого розкарячилася?”, “не стій, як стовбур”, “рухаєшся, як корова”). Такі вислови мотивують дуже незначну кількість людей, переважна більшість просто ображається. Така манера спілкування говорить про низький рівень культури інструктора, а культура, коли йдеться про сферу обслуговування, –одна з базових умов. Тож ви маєте повне право вимагати звичайної людської поваги. Якщо хтось із інструкторів у клубі не здатен поважати клієнтів, час переходити до занять з іншим інструктором.

Шоста порада. Темп занять, який задає інструктор, має бути для вас комфортним. Від правильно обраного темпу, чергування вправ й загального настрою на занятті залежить те, чи буде втома після тренування справді приємною, і чи захочеться ходити на тренування далі.

Сьома порада. Заняття має починатися розминкою, а закінчуватися розтяжкою та релаксацією. Якщо інструктор не дає такої можливості, натомість одразу після інтенсивних вправ прощається до наступного разу, це свідчить про непрофесійний підхід до роботи.

І ще кілька моментів. Хороший тренер не обіцятиме вам швидких результатів, не пропонуватиме одразу ж приймати харчові добавки чи препарати для спортсменів, не буде базікати про свої досягнення, дипломи, медалі та досягнення, яких ви не можете перевірити. Хороший тренер грамотно чергуватиме навантаження й відпочинок, вноситиме різноманітність в заняття, буде етичним, відгукнеться на ваше прохання працювати трохи повільніше чи швидше, вміло підкаже, коли вам справді робити вправу через силу, а коли варто зупинитися й не силувати своє тіло. Хороший тренер перед першим заняттям спитає про ваш стан здоров’я, колишні травми, поцікавиться, що ви їсте перед тренуванням та після, нагадає про необхідність пити воду під час інтенсивних занять, занотує важливу інформацію, особливо щодо вашого попереднього спортивного досвіду й травм. Хороший тренер разом із вами сформулює завдання (наприклад, скількох кілограмів позбутися чи скільки “наростити”) і запропонує приблизний план досягнення мети. Зрештою, хороший тренер – це певною мірою психолог. Якщо у нього справді великий досвід роботи, якщо він дійсно працює інструктором не один рік, він зуміє зробити так, щоб ви почувалися комфортно, досягли бажаного результату і назавжди “потоваришували” з фітнесом.

 

Також читайте “Як підібрати спортивне взуття?”

“Як зробити тренування у спортзалі приємною звичкою?”