Як стрес шкодить зубам

Від стресу страждають мільйони жителів мегаполісу, і саме стрес викликає безліч захворювань. Як нещодавно з’ясували вчені – в тому числі і стоматологічних.

Вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско довели, що під впливом стресу шари емалі стають тоншими і менш щільними, знижується резистентність до патогенних бактерій.

Що відбувається із зубами

У дітей, стресові стани виникають не тільки через надмірні вимоги в школі, але також, наприклад, через проблеми у відносинах з батьками, постійного шуму або фізичного та психічного насильства. Організм людей, що зазнають сильного стресу, виробляє надлишок стресового гормону кортизолу.

Український професор та лікар-стоматолог з 30-річним досвідом, засновник мережі стоматологічних клінік «Клініка Заблоцького» Ярослав Заблоцький, переконаний, що стрес приводить не тільки до знищення емалі, а ще й до стирання зубів.

«Найбільше на що впливає стрес, чого не знають ні українські жінки, ні українські чоловіки – це те, що стрес провокує стирання зубів під час сну, –  розповідає лікар Ярослав Заблоцький. –  Зуб людини вкритий емаллю, яка подібна до панцира черепахи і є дуже твердою.

Якщо перший шар емалі вже стерся, починає стиратися дентин – це тверда тканина зуба, яка підтримує зубну емаль. Вчені довели, що стрес ще й зменшує товщину на  структуру емалі. Отже, тонка емаль та тертя зубами призводять до великих проблем, котрі пережитий стрес «залишає нам у спадок». Для того щоб такі пошкоджені та стерті зуби відновити, потрібно буде покривати їх керамічними накладками, а це задоволення не із дешевих».

Методологія дослідження зубів як потенційних маркерів майбутніх захворювань на сьогодні перебуває лише у процесі розробки. Але в одному вчені переконані: тканини зубів є одними з небагатьох в організмі, на яких відбивається будь-який екзогенний вплив.  І завдяки дослідженням, в майбутньому, це допоможе попередити низку захворювань.

Потрібно вчитися контролювати стрес у нашому житті та мінімізувати його наслідки. Стрес виникає від грошей, навіть коли їх забагато. Стрес виникає від кохання, навіть якщо воно відсутнє. Стрес виникає від екзаменів, навіть якщо ви готові до них. І ще з багатьох причин…

«Коли ми стресуємо та хвилюємось вдень, вночі –  сильно стискаємо зуби та тремо ними уві сні, –  розповідає лікар-стоматолог Ярослав Заблоцький. –  Запобігти цьому можна. В медицині існує два терміни – це скарга і ознака. Тобто, коли ви приходите до лікаря і кажете, що ваші зуби стерлися – це скарга. Але часто пацієнти не здогадуються та не помічають, що стирають зуби. Це може визначити лікар. Саме тому так важливо відвідувати лікаря-стоматолога вчасно  –  раз на півроку. Він може побачити ознаки стирання та запропонує вам спеціальну капу, яка буде захищати зуби вночі».

Читайте також:

Як зберегти зуби здоровими  

Зуби мудрості – що робити з ними? 

Їжа, яка псує зуби   

Ярослав Заблоцький

Професор, засновник стоматологічної клініки «Клініка Заблоцького»