Заняття музикою забезпечують добре здоров’я в старості

Заняття музикою в дитинстві допомагають зберегти функції мозку в похилому віці – такого висновку дійшли канадські вчені. Попередні дослідження свідчать про те, що тренування музикою протягом раннього періоду розвитку організму більшою мірою впливають на структури мозку та поведінку, ніж в пізнішому віці.

Вчена Вірджинія Пеньюн із Університету Конкордія (Канада) разом із колегами провела дослідження серед 36 дорослих музикантів та здійснила томографію головного мозку учасників.

Половина з учасників почали займатись музикою до семирічного віку, решта –  в дорослому віці, проте представники обох груп займались музикою протягом однакового періоду. Результати цих двох груп порівнювались із результатами осіб, що не займались або трохи займались музикою.

Під час порівняння навичок моторики обох груп, особи, що займались музикою до семи років, демонстрували кращі результати навіть після двох днів тренувань.

При порівнянні структури головного мозку було виявлено, що особи, які займались музикою в ранньому дитинстві, мали більший об’єм білої речовини у мозолистому тілі, пучку нервових волокон, які пов’язують ліву та праву моторні частини головного мозку. Важливим також є те, що чим раніше розпочинались заняття музикою, тим тіснішим був цей зв’язок.

Автори дослідження прийшли до висновку, що  заняття музикою до семи років провокує зміни білої речовини, що може стати в основі подальшого розвитку. Таким чином, проведені дослідження свідчать про те, що тренування музикою протягом раннього періоду розвитку організму більшою мірою впливають на структури мозку та поведінку, ніж заняття в пізнішому віці. І канадські вчені впевнено довели, що заняття музикою до семи років допомагає забезпечити кращий зв’язок між частинами головного мозку.

За матеріалами журналу “Медікс. Антиейджинг”

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Музика має знеболювальний ефект

Як слухати музику, щоб позбутися стресу