Незвичайні та екстремальні марафони кінця року

За рік у світі відбувається близько п’яти тисяч марафонів, напівмарафінів та ультрамарафонів у різних країнах світу, з різними кліматичними і географічними умовами.

Марафонські забіги кінця року вражають своєю різноманітністю. Щоправда, більшість із них проходять далеко за межами Європи. Але й ті, що відбуваються відносно неподалік, теж не варто зарахувати до когорти стандартних. Наприкінці листопада у долині Рони, що у Франції, мали місце три забіги на довгі відстані (ціла марафонська дистанція, половина її та чверть), присвячені… Божоле нуво. Marathon Du Beaujolais Nouveau традиційним «винним марафоном», якими приваблюють туристів виноробні регіони, не назвеш. Маршрут прокладено повз замки, виноградники і десяток французьких сіл. Старт − у Флері, фініш − у Віллефранче-сур-Сона.

30 листопада у італійському місті-музеї Флоренції, що має статус всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО, відбувся ювілейний, 30 щорічний міський марафон. Така «пробіжка» на повну чи половину марафонської дистанції на Florence Marathon багатьом до вподоби, і сьогодні це другий за величиною марафон в Італії.

Альтернативою виступає 1-й Пустельний марафон, що проводиться неподалік ізраїльського курорту Ейлат. Три роки поспіль в Ізраїлі проходив «Напівмарафон пустелі», і тільки з листопада цього року вперше було проведено забіг на класичних 42 км 195м.. Старт – на території торгового центру BIG, а далі траса пролягає пересіченою місцевістю у пустелі. У програмі − вражаючі краєвиди, пустельні пейзажі, морське повітря і теплий клімат. Саме так, у цій порі року в пустелі марафонці почуваються найбільш комфортно. Врешті, хто не може здолати весь пустельний марафон, може пробігти дистанцію в 10, 5, а то й 2 кілометри, офіційно заявлені організаторами.

Якщо дуже хочеться відчути на собі особливості бігу пустелею, а в Ейлат не встигли, –  не розчаровуйтесь. Напередодні нового року, 31 грудня, в єгипетському Шарм-ель-Шейху відбудеться традиційний напівмарафон Sharm Half Marathon. Він проходить територією національного заповідника Рас Мохаммед, природної світової спадщини ЮНЕСКО. Піщані дюни, скелясті гори і мангрові ліси – одна з найбільш видовищних частин змагання. Під ногами марафонців протягом усієї дистанції буде різне покриття – від асфальту, дрібного коралового настилу і гальки до м’якого піску пустелі. Забіг відкритий для всіх ліцензованих і неліцензованих спортсменів, з єгипетським та іноземним громадянством, за умови, що на дату старту пробігу учасникові вже виповнилося 18 років. Для того, щоб взяти участь у цьому заході, необхідно надати медичну довідку строком давності не більше одного року, в якій не повинно бути протипоказань у бігових змаганнях. А вже 16 січня 2015 року в Луксорі відбудеться єдиний сертифікований єгипетський марафон. Маршрут його починається та закінчується біля храмового комплексу Хатшепсут. Щороку цей марафон приваблює понад 2000 бігунів з понад 30 країн.

Пробігти марафон можна не лише в останній день старого року, але й у перший день нового. Традиційний Новорічний марафон проходить у швейцарському Цюриху. Завершення року насичене такими екзотичними для європейця марафонами, як марафон у Сингапурі, індійській Пуні, китайському Макао, мексиканському Монтерреї чи гавайському Гонолулу. Однак найбільш екзотичний та, без перебільшення, екстремальний марафон у спортивному календарі відбувся 18 листопада. Antarctic Ice Marathon & 100k – єдиний у своєму роді марафон за Полярним колом, який проводиться на відстані менше 150 км від Південного полюса. Зазвичай у листопаді там весна. Якщо ви готові до близько − 20° C, а то й нижчих температур, до вітрів, хуртовини та сніговіїв на висоті 700 м над рівнем моря – то вам сюди. Такий марафон витримає не лише не кожен марафонець, але й не кожен гаманець. У вартість участі в марафоні, яка становить € 10 800, входить окрім власне реєстрації на марафон ще й переліт із Чилі й трансфер до місця старту на снігоході. До того ж, усю дистанцію екстремалів супроводжує транспорт із лікарем і харчуванням. А для найвідчайдушніших передбачено ще й стокілометрову дистанцію сніговою пустелею… Така «пробіжка» вимагає серйозної підготовки як фізичної, так і моральної. Тож – тренуйтеся і готуйтеся до участі у Antarctic Ice Marathon & 100k наступного, 2015 року.

Отож любителям наддовгих забігів є до чого себе готувати та чим себе випробувати. Бажаємо успіху!

Фото 

icemarathon.com
sharmhalfmarathon.com
AFP/Scanpix
delfi.lv