Основні правила безпечної відпустки

Думки про відпустку зігрівають нас впродовж цілого року, тому варто приділити достатньо часу для того, щоб вона пройшла максимально вдало. А для цього необхідно не лише придбати квитки та забронювати місце в готелі, а й подумати про своє здоров’я.

Про що варто подбати, плануючи відпустку

1. Перш за все необхідно з’ясувати ситуацію, щодо потенційних інфекційних ризиків, які притаманні регіону, де ви запланували свій відпочинок.

З базовою інформацією стосовно санітарно-епідеміологічної ситуації у країні, куди ви плануєте поїхати можна ознайомитись на сайті МЗС.

2. Поцікавтесь у свого лікаря, чи потрібно зробити якісь додаткові щеплення перед відпусткою.

Подбайте про медичне страхування через те, що воно зможе врятувати в разі виникнення критичних ситуацій. Дуже важливо уникати контакту з хворими людьми, коли прибудете до нової країни.

3. Зберіть аптечку.

Варто зауважити, що на перелік необхідних медикаментів, має впливати не лише ваш стан здоров’я, а й санітарно-епідеміологічна ситуація в країні, чи в регіоні, куди ви вирушаєте. Проконтролюйте, щоб у вашій аптечці були знеболювальні, антисептик та сонцезахисний засіб, особливо якщо ви плануєте поїхати до спекотної країни.

4. Вживайте лиш воду в пляшках

При відсутності такої води, кип’ятіть ту воду, яка у вас є.

5. Не ковтайте воду в басейні.

В результаті опитувань Американської ради було з’ясовано, що вода, яка знаходиться в басейні має низьку якість. Причиною цього є те, що більш ніж половина людей не вважають за потрібне приймати душ, перш ніж зайти в басейн, а кожен четвертий зізнався в тому, що хоч раз у своєму житті ходив у туалет, перебуваючи у басейні.

6. Ознайомтесь з правилами

Подорожуючи різними країнами, варто звертати увагу на попереджувальні таблички, а також дотримуватись законів і правил, бо вони створені з метою вашого захисту від небезпечних комах чи змій.

7. Не підходьте близько до тварин, особливо, якщо вони дикі

Не варто годувати тварин із рук, через те, що вони можуть вкусити. Якщо це трапилось, і вас вкусила дика тварина, то необхідно швидко звернутись до лікаря за першою медичною допомогою.

8. Продумайте свій захист від комах, змій і кліщів

Перш ніж вирушити на відпочинок на природі, необхідно правильно підібрати одяг, який зможе максимально закрити ваше тіло

9. Відмовляйтесь від ідей зробити татуювання, манікюр, чи інші процедури для краси, якщо заклад не викликає у вас довіри

Відмовивши собі у бажанні оновити манікюр, ви зможете запобігти виникненню неприємної ситуації. Варто зауважити, що такі небезпечні хвороби, як ВІЛ, гепатит В та С передаються через кров. Також їх можна підчепити через статеві контакти, врятувати від цього зможе надійна контрацепція.

10. Дотримуйтесь гігієни

Якщо ви не довіряєте працівникам готелю, які проводять прибирання, то самостійно продезінфікуйте вимикачі та ручки дверей. Пульт від телевізора варто помістити в поліетиленовий пакет. Дуже важливо на відпочинку і не тільки, регулярно мити руки та час від часу дезінфікувати свій мобільний телефон.

11. Очищайте овочі та фрукти

Якщо ви не впевнені в якості води, то овочі та фрукти потрібно не лише помити, а і очистити.

12. Відмовтесь від вуличної їжі

Перебуваючи у відпустці краще не ризикувати з вуличною їжею. Особливо небезпечно вживати морепродукти, бо рифова риба харчується водоростями, які містять токсини.

Вживати їжу з недостатньою термічною обробкою, а саме стейк з кров’ю, яйця-пашот і шашлик – також ризиковано.

13. Необхідно підготуватись до джетлагу

Джетлагом називають нормальну реакцію організму людини на швидку зміну часового поясу. Для того, щоб підготуватись до цього, і зменшити його тривалість, необхідно перед перельотом гарно відпочити, потім поступово розслаблятись перед тим, як лягти спати.

Основні загрози під час подорожі

Серед найпоширеніших загроз під час подорожі можна виділити «діарею мандрівника», комах та диких тварин.

Причиною «діареї мандрівника» може стати нова їжа, вода чи мікроорганізми, які містяться в довкіллі. Частіше за все збудниками «діареї мандрівників» є ентеротоксичні штами кишкової палички, кампілобактерії та віруси. Місцеві жителі пристосовуються до впливу цих мікроорганізмів, тому майже не відчувають їх на собі.

Серед небезпечних для туристів комах варто виділити комарів, кліщів і деяких мух. Остерігатись укусу цих комах варто через те, що вони можуть переносити дуже небезпечні хвороби, такі як малярія, вірус Зіка, енцефаліт, сонна хвороба, жовта лихоманка і т.д.

Дикі тварини також можуть бути заражені різними хворобами, і переносити їх збудники при укусі, тому варто триматись від них на відстані.

Джерело: http://moz.gov.ua/article/health/13-pravil-bezpechnoi-vidpustki