П’яткові шпори: що потрібно знати?

п’яткові шпори

Що ми знаємо про п’яткові шпори? Чи дійсно вони стирчать як шпори? І чи завжди біль у п’ятках залежить від них? Рекомендації від “Здоров’я суглобів”

Про п’яткові шпори

Отже, п’яткові шпори – це стан стопи, утворений кістковим наростом між кісткою п’яти і аркою. Цей наріст у вигляді дзьобу, клину або шипа є відкладенням кальцію. Він не обов’язково має бути помітним неозброєним оком. До того ж ви часто не помітите і жодних змін у м’яких тканинах, що оточують п’яту.

Натомість можете відчувати наступні симптоми: біль, запалення та припухлість у передній частині п’яти. Уражена ділянка також може бути теплою на дотик. Ці симптоми можуть поширитися і на склепіння стопи.

Що викликає п’яткову шпору?

Шпори п’яти безпосередньо пов’язані з тривалим розтягуванням і м’язів і зв’язок, мікророзривами від їх надмірної напруги та навантаженнями на кістку п’яти. П’яткові шпори розвиваються з часом і , як правило, виникають, через ігнорування ранніх больових симптомів.

Спочатку біль проявляється при перших ранкових кроках, і надалі біль стихає. Поступово больовий синдром виникає частіше протягом дня. Буває, що болить і щиколотка, і звід стопи.

П’яткові шпори найчастіше можуть бути викликані артритом і надмірною масою тіла.

Частою причиною п’яткової шпори є постійний травматичний стрес від ходьби, бігу або стрибків по твердій поверхні. Вони також можуть розвиватися через носіння невідповідного взуття, яке не підтримує вашу ногу.

У багатьох людей водночас зі шпорою п’яти може бути і підошовний фасциїт. Вони тісно пов’язані між собою, але між ними існує чітка різниця.

П’яткова шпора є кістковим виступом по ходу підошовної фасції.

Підошовний фасциїт – це хворобливий стан, при якому виникає запальний процес у місці прикріплення підошовної фасції до п’яти.

Підошовна фасція – це товста волокниста тканина, яка натягнута між п’яткою і пальцями стопи. Її роль – розподіл тиску під стопою, амортизації ударів під час ходьби або бігу, а також у захисті тканин стопи – сухожиль, м’язів та зв’язок.

Як правило, підошовний фасциїт проходить сам собою протягом певного проміжку часу, незалежно від лікування.

П’яткова шпора залишається там назавжди, якщо не знадобиться хірургічне втручання. На щастя, така операція є вкрай рідкісною.