Поради, що допоможуть вам не набрати зайві кілограми в святкові дні

Поради, що допоможуть вам не набрати зайві кілограми в святкові дні

У повітрі вже витає дух Нового року і Різдва. Святкові канікули – найнебезпечніший час для тих, хто має схильність до швидкого набору зайвої ваги. Застілля, багато вільного часу, збитий режим дня – за 10 таких днів можна легко набрати пару-трійку кілограмів. Але ми переконані, що на святкових канікулах можливо не тільки зберегти вагу, але і почати худнути!

Отже, що ж потрібно, щоб не набрати зайві кілограми в свята, а ще краще скинути непотрібне?

1. Пийте помірно

Мало у кого виходить зовсім нічого не випити в свята. Якщо ви твердо вирішили обмежитися 1-2 келихами, то випийте їх після їжі. Алкоголь на голодний шлунок розслабляє сильніше, і ви легко можете набрати в тарілку зайвого.

2. Уникайте великої кількості шкідливих закусок

Вони здаються такими смачними, всі ці канапе, пиріжки, майонезні салати. Але якщо ви не хочете, щоб все це згодом виявилося на ваших боках, обмежтеся парою ложок салату. Набагато корисніше для фігури виявиться нарізка з свіжих овочів. Крім того, за даними досліджень Університету Пенсільванії, різноманітна їжа збиває людину з пантелику і йому складніше уявити, багато чи мало він з’їв. Щоб вирішити цю проблему, огляньте попередньо накритий стіл, виберіть кілька страв, які хочеться найбільше, і не доторкайтеся до інших.

3. Сплануйте, що з шкідливого ви собі дозволите

Якщо ви збираєтеся, наприклад, у вашої мами, а вона готує чудовий шоколадний торт, від якого ви без розуму, дозвольте собі з’їсти один шматочок. Більше ні-ні!

4. Не забувайте про здоровий сон

Доведено, що при недосипі виникає дисбаланс гормонів, які відповідають в тому числі за апетит і почуття насичення, в результаті чого невиспана людина переїдає. Так що не варто цілими ночами сидіти за комп’ютером або читати книжки. Якщо вранці не потрібно на роботу, це ще не означає, що про сон можна забути.

5. Залишки розкоші

Що ми робимо зазвичай після ситного бенкету на наступний день? Правильно, дістаємо вчорашні страви і продовжуємо їх їсти. Не зберігайте залишки з застілля в холодильнику. Залиште самий мінімум, інше помістіть в контейнери і віддайте гостям.

6. Не забувайте про свої корисні звички

Святкові канікули – це не привід відмовитися від ранкової каші або обіднього супу. Не змінюйте своїм корисним звичкам. Якщо ж ви їм не слідували раніше, – Новий рік – саме час для початку нових, звичайно, корисних звичок.

7. Поїжте перед застіллям

Вечірнє застілля (а їх в святкові канікули буває чимало) – не привід відмовлятися від їжі цілий день. Якраз навпаки, – не забувайте про сніданок і обід, інакше ввечері ви накинетеся на все і відразу.

8. Більше рухайтесь

Умовити себе займатися спортивними вправами на канікулах вдається далеко не кожному. Але спалювати калорії можна весело: катаючись на ковзанах, на лижах і навіть на санках – адже ви не тільки з’їжджаєте з гірки, а й раз по раз піднімаєтеся на неї. Не варто недооцінювати і звичайні прогулянки: за годину швидкої ходьби по пересіченій місцевості, та ще в зимовому одязі, можна спалити достатньо калорій.

9. Слухайте себе

Якщо раптом захотілося їсти в пізній час, запитайте себе: чи дійсно ви хочете їсти? Часто ми плутаємо спрагу і голод, і досить випити води. Буває, їмо від нудьги або “за компанію”.

10. Перегляньте свій домашній одяг

У канікули хочеться одягатися в найзручнішу і м’яку піжаму. Можна піти іншим шляхом: змінити піжаму на красиве домашнє плаття або костюмчик, від якого ви будете самі в захваті. Дивлячись на підтягнутий силует, вам не захочеться об’їдатися і псувати фігуру.

Справжній порятунок в період свят – це овочі.

Неодноразово проводилися міжнародні дослідження, які показали: люди, які їдять більше овочів, менше важать в порівнянні з тими, хто овочі не любить і вживає мало. Клітковина (основна складова овочів) розбухає в шлунку і заповнює його, забезпечуючи швидке настання ситості.

Починайте трапезу з салату – так ви зможете контролювати свою вагу. Той самий унікальний випадок, коли для швидкого схуднення треба більше їсти. Взагалі в ідеалі для гарної фігури і збільшення тривалості життя людина повинна з’їдати як мінімум п’ять порцій овочів і фруктів в день. Порція – це, наприклад, яблуко, або апельсин, або помідор, або огірок. Тільки не треба спокушатися: картопля або олів’є не береться до уваги.

Набранні  «святкові» зайві кілограми дуже часто обумовлені затримкою рідини.

Неможливо, з’ївши за один вечір велику кількість їжі, на наступний день поправитися на два кілограми за рахунок жиру. А ось за рахунок рідини? запросто. Її затримують в організмі сіль і цукор,які присутні в зимових бенкетах. Причому, десять грамів солі або цукру притягують близько одного кілограма води.

Позбутися зайвої рідини допомагає звичайна петрушка – кілька гілочок в день, або нешкідливі та ефективні трав’яні збори, представлені у величезній кількості в наших аптеках. Головне – дотримуватися інструкції по застосуванню.

Потрібно своєчасно ліквідувати наслідки.

Якщо ви з’їли зайві шматки торта або стейка треба просто «відпрацювати»: тривалою прогулянкою пішки або на лижах, грою в сніжки до поту або вилазкою на каток.

Патологічним домосідам замість лежання на дивані перед гіпнотично мерехтливим екраном телевізора має сенс зайнятися змінами в господарстві – від перестановки меблів до звичайних домашніх справ, на які вічно не вистачає часу.

Самий святковий спосіб щодо швидкої втрати набраних кілограмів – секс.

За півгодини неледачих занять коханням можна спалити до 400 кілокалорій. Для довідки: одна шоколадна цукерка – 50 кілокалорій, а порція жирного олів’є або оселедця під шубою (100 грамів) якраз  350400 кілокалорій. Романтична атмосфера свята дуже сприяє фізичній активності такого роду.