Правила спілкування з токсичними людьми

Про шкоду від спілкування з токсичними людьми чули, мабуть, всі, однак не кожен знає, як збитки від взаємодії з ними зробити мінімальними. В цій статті ми ознайомимо вас зі списком правил, які допоможуть впоратись з цією проблемою.

Хто такі токсичні люди?

Перш ніж розповідати про правила спілкування з токсичними людьми, потрібно визначити, кого ж ми під ними розуміємо. До їх числа не варто включати будь-яку людину, яка вам по тій чи іншій причині може бути неприємною. Головною ознакою токсичних людей, – нав’язливість й наполегливість: припинити спілкування з ними зовсім не так легко, як здається спочатку, особливо для боязких та сором’язливих людей. Після розмови з такими людьми ви будете відчувати себе роздратованими, перевтомленими й, можливо будете шкодувати як себе, так і співрозмовника. Причиною цих почуттів є не лише негатив, який виходить з людини, а також гіпертрофована опіка чи підвищена увага, якщо ви не можете припинити подібне відношення до себе за власним бажанням і в будь-який момент часу.

Правила спілкування з токсичними людьми

  • Слід довірять своїм почуттям. Буває, що токсичну людину вдається розпізнати не відразу. Однак, якщо після спілкування з кимось ви постійно відчуваєте себе вимотаними та нещасними, то потрібно замислитись, бо чим раніше ви розпізнаєте токсичну людину, тим менше зазнаєте збитків від спілкування.
  • Чітко дотримуйтесь своїх границь. Токсичні люди найбільше полюбляють порушувати особистий простій співрозмовника й чинити “тиск” на нього своїми емоціями. Таке відношення терпіти недопустимо, тому слід відкинути ввічливість та чітко позначити кордони допустимого.
  • Будьте стримані. Це складно, однак можливо. Річ у тому, що токсична людина обожнює захоплювати співрозмовника у воронку негативних емоцій – якщо ви вже попали на його провокацію та відповіли негативом на негатив, то ваша внутрішня рівновага буде втрачена непомітно для вас.
  • Здійснюйте самостійно контроль над ходом розмови. Токсичні люди вміють гарно маніпулювати. Однак дозволяти їм це робити не можна на за яких умов. Для цього слід навчитись швидко перехоплювати контроль в розмові. Зробити це не так складно, як може здатись на перший погляд: наприклад, можна просто ловко змінити тему розмови, що дозволить “охолодити” запал співрозмовника.
  • Слідкуйте, що розповідаєте про себе. Для токсичних людей характерно бути занадто відвертими, що дозволяє їм швидко “втертись” вам в довіру. Цілком нормально, якщо у вас виникне бажання також розповісти особисту інформацію про себе. Однак слід від нього відмовитись – бо тут все, як в поліції: кожне слово токсичні люди можуть надалі використати проти вас.  
  • Дозвольте бути собі прямолінійними. Якщо вас можна описати, яка скромного, боязкого чи надзвичайно виховану людину, то токсичні люди напевно будуть до вас липнути протягом усього життя. Тому що будуть розуміти – ви для них не суперник. Прямолінійність є кращою зброєю, яка дозволить вам захистись від токсичних людей, чітке формулювання своєї позиції частіше за все їх лякає.
  • Сплануйте план втечі. Брехати не дуже добре, однак в процесі розмови з токсичною людиною не соромтесь придумати яку-небудь відмовку, чому у вас не вийде далі продовжити розмову чи надати немислиму послугу. Чим більш переконливими ви будете, тим краще – бо це дозволить й відносини зберегти з людиною, й не видатися занадто жорсткосердним.
  • Не чекайте, що людина зміниться. Якщо токсична людина – ваш родич, то уникнути спілкування не так просто. Однак завжди простіше будувати діалог, якщо є чітке розуміння, що вона навряд чи стане поводити себе інакше. Тому не слід чекати змін від нього, не чекайте, що він все зрозуміє й покається.
  • Подумайте над своїми слабкими сторонами. Спілкування з токсичною людиною може навіть принести для вас користь, якщо правильно підійти до цієї справи. Слід задуматись, чому подібні люди вважають що вони можуть вами маніпулювати? Може у вас є слабкі сторони, які їм видаються привабливими? Частіше за все це не здатність вибудовувати власні границі й цінити себе та свою працю. Якщо ви себе впізнаєте в цьому описі, то слід виправити відношення до себе, й тоді кількість токсичних людей у вашому житті зменшиться.
  • Відмовтесь від зайвої відповідальності, однак пам’ятайте про співчуття. Важливо розуміти, що токсичні люди, частіше за все не тільки роблять інших людей більш нещасними, однак й самі не відчувають радості від життя. Вони можуть мати реальні проблеми й причини, які зробили їх такими. Тому може виникнути цілком оправдане  бажання їм допомогти. Однак врятувати людину саму від себе вам не під силу, тому потрібно зупиняти себе в цьому.
  • Хваліть себе. Коли мова йде про токсичну людину, спілкування з якою вам не вдасться уникнути, наприклад, це важ близький родич чи керівник – то дуже важливо, хоч в якісь мірі винагородити себе за такі страждання. Якщо ви зуміли уникнути конфлікту й не перейти на образи в результаті діалог, просто похваліть себе за витримку й терпіння – це дійсно дуже важливо.

За матеріалами: https://knife.media/talk-to-toxic/