Правила техніки безпеки для любителів білкових дієт

Дієти, що ґрунтуються на переважанні білка над іншими харчовими компонентами, можуть викликати порушення здоров’я.

На думку іспанських фахівців з Університету Гранади, білкові дієти підвищують ризик порушення функції нирок, виникнення сечокам’яної хвороби, артриту та розладів травлення.

Варто знати

По-перше,  при дотриманні дієти надто довго ви знов почнете набирати вагу, хоча при цьому набудете мускулистого вигляду. Дієта з високим вмістом білка дійсно може допомогти вам схуднути, але тільки в короткостроковій перспективі, поки тіло використовує власні жирові накопичення. Однак коли запаси жирової тканини зменшуються, а ви й далі харчуєтеся в основному білковою їжею, то починають формуватися надмірно розвинені м’язи, як у спротсменів-бодібілдерів, а маса тіла від цього зростає.

По-друге, на думку вчених, дієта з високим вмістом протеїнів може зашкодити ниркам. Річ у тім, що в процесі перетравлювання білка в організмі людини утворюється безліч азотистих метаболітів, тому нирки, щоб відфільтрувати їх з крові, повинні працювати в посиленому режимі.

При споживанні нормальної кількості білка азотисті сполуки виходять разом з сечею, при цьому їх концентрація в сечі звичайна і нирки працюють в штатному режимі. Однак коли ви споживаєте тільки їжу з високим вмістом білка, у кров почнинає надходити більша кількість продуктів його розпаду, і нирки будуть працювати більше, ніж звичайно, щоб організм позбувся надлишкового азоту.

Якщо харчуватися таким чином протягом тривалого часу, можна спровокувати порушення ниркової функції.

Крім азотистих сполук, білкові продукти підвищують рівень сечової кислоти в крові, кристали якої відкладаються і нирках, провокуючи появу каменів, і надходять до суглобів, що може викликати напад подагричного артриту.

По-третє, білкова дієта призведе до того, що вас замучать закрепи. Білкові продукти відмінно підходить для формування м’язів, але вони витісняють з раціону клітковину. Але харчові волокна – запорука здоров’я шлунково-кишкового тракту, оскільки допомагають йому регулярно очищатися. В кінцевому підсумку це обертається здуттям, закрепами, відчуттям важкості в животі і нездоровим кольором шкіри. Це типові скарги людей, що «сидять» на низьковуглеводній дієті.

Отож, щоб ефективно схуднути на білковій дієті, і не зашкодити при цьому своєму здоров’ю, дотримуйтеся таких правил:

  1. Не перетворюйте дієту на звичний спосіб харчування.
  2. Додавайте до раціону можливі в межах дієти продукти, які мають в собі багато клітковини, або застосовуйте клітковину у вигляді харчового додатку.
  3. Багато пийте, щоб полегшити ниркам виведення азотистих сполук і не дати їм концентруватися.
  4. Не застосовуйте цю дієту, якщо у вас є конкременти в нирках, порушення ниркової функції чи подагра.

Дізнайтеся більше про:  білкову дієту, сушіння тіла,  сечо-кам’яну хворобу,  клітковину.