Білкова дієта від П’єра Дюкана – що нового?

У 2000-му році лікар-дієтолог, а в минулому – невролог – П’єр Дюкан видав книгу під назвою «Я не вмію худнути». Кар’єру фахівця в галузі боротьби з чужими зайвими кілограмами Дюкан розпочав значно раніше, за допомоги знайомого – той ніяк не міг позбутися ожиріння. Дюкан склав для нього дієту, початковий етап якої включав вживання білкових продуктів і води. Кілограми танули, немов сніг на сонці. Білкова дієта почала завойовувати нових і нових прихильників, а П’єр Дюкан здобував визнання як гуру боротьби з боротьби із зайвою вагою.

Головне завдання білкової дієти

Головне завдання білкової дієти – не тільки допомогти людині скинути зайві кілограми, але й дати змогу утримати досягнутий результат впродовж багатьох років. Сама назва дієти говорить про те, що вона передбачає вживання невеликої кількості вуглеводів і досить великої кількості білків. Багатьох у цьому режимі харчування приваблює те, що їсти можна, скільки захочеться. Єдина вимога – вживати лише ті продукти, які є дозволеними на тому чи іншому етапі білкової дієти.

Перший етап дієти Дюкана

Перший етап дієти Дюкана має назву «Атака». Залежно від того, скількох кілограмів необхідно позбутися, перший етап може тривати різну кількість днів. Чим менше зайвої ваги – тим менше днів знадобиться на «Атаку». У цей період можна їсти тільки білкові продукти: рибу, яловичину, курку, яйця, морепродукти, незначну кількість сиру, нежирний йогурт та кефір.

Другий етап дієти Дюкана

Другий етап називається «Круїз». Якщо на першому етапі можна вживати 72 продукти, багаті на білки, на другому етапі додаються ще 28 видів овочів. Їх можна їсти вареними, запеченими, сирими. Не вживають картоплю, кукурудзу, горох, адже вони містять велику кількість вуглеводів. Особливість етапу «Круїз» у тому, що білки та овочі потрібно вживати у різні дні, чергуючи їх. До раціону також додають висівки.

Третій етап дієти Дюкана

Третій етап дієти Дюкана має назву «Консолідація». У цей період людина поступово повертається до того раціону, який мала раніше. На столі тепер можуть з’являтися хліб, локшина, картопля, солодощі. Щодня потрібно обов’язково з’їдати 2–3 столові ложки вівсяних висівок і 3 чайні ложки меду. Один день на тиждень потрібно робити повністю білковим. Тривалість цього етапу залежить від того, скількох кілограмів вдалося позбутися: якщо важите менше на 5 кг, то «Консолідація» має тривати 50 днів, якщо на 10 кг – її тривалість має становити 100 днів.

Четвертий етап дієти Дюкана

Четвертий етап білкової дієти – «Стабілізація». У цей період один день на тиждень обов’язково має бути білковим; щоденно рекомендується вживати 3 столові ложки висівок; при цьому необхідно більше ходити пішки.

Перевага дієти П’єра Дюкана насамперед в тому, що вона ефективна. Людина помічає результат досить швидко і не втрачає мотивації. При такому раціоні можна не боятися відчуття голоду і їсти у вечірній час. Крім того, існує безліч рецептів страв, завдяки яким білкова дієта може перетворитися на свято гурмана. Найбільш очевидний недолік – вартість телятини, яловичини, риби та морепродуктів. Вони, як відомо, недешеві. Крім того, такий режим харчування може призвести до дефіциту деяких вітамінів та мікроелементів. Зрештою, такий спосіб схуднення не підходить для вегетаріанців. 

 

Також читайте “Кольорова дієта”

“Худнемо на воді: водна дієта”

“Дієта для тих, хто завжди поспішає (дієта для бізнес-леді)”