Що потрібно знати про аутизм

Люди, які мають розлади аутистичного спектра (РАС) не рідко відчувають дискримінацію та порушення свої прав. Існує велика кількість міфів, стосовно того, що всі люди у яких є РАС нагадають Дастіна Гофмана у фільмі «Людина Дощу. Однак, це не відповідає дійсності, бо кожна людина є індивідуальною та у неї відповідно будуть свої особливості та можливості. Дехто зможе зберігати самостійність та продуктивність, в той час як інші будуть потребувати постійної підтримки.

Для  того, щоб не порушувати права інших та не допускати цього, варто дізнаватись більше один про одного та бути вільними від стереотипів.

Міф 1: Аутизм – хвороба

Факти: Розлади аутистичного спектра не вважають хворобою, а лише порушенням процесу розвитку, для якого характерні труднощі у соціальній взаємодії та спілкуванні. Аутизм не можна вилікувати, однак з часом він може піддатись корекції, в результаті чого вдається призвичаїти людину до соціального життя.

Міф 2: Є зв’язок між аутизмом та вакцинацією

Факти: В результаті численних досліджень було доведено, що використання вакцин не є причиною розвитку аутистичних розладів у дітей. Наявні наукові дані свідчать про наявність багатьох факторів, які можуть збільшити ймовірність виникнення у дитини РАС, до них можна віднести фактори навколишнього середовища та генетику.

Міф 3: Аутизм зустрічається дуже рідко

Факти: Згідно з даними ВООЗ, на кожні 160 дітей припадає одна дитина, яка має розлад аутистичного спектра. На сьогодні в Україні було зареєстровано більш ніж 7 тисяч таких дітей.

Міф 4: Всі люди, які мають аутизм є геніями/ у них є порушення інтелекту

Факти: Всі люди є різними. Серед них можна знайти і таких які легко впораються зі складними математичними задачами та мають феноменальну пам’ять, однак є і люди із середніми здібностями. Люди з РАС можуть бути обдарованими, однак вони потребують значно більше часу для того, щоб вивчити щось просте.

Міф 5: Такі люди замкнуті, не мають бажання спілкуватись і їм ніхто не потрібний

Це не відповідає дійсності. Всі такі люди мають потребу спілкуватись. Однак, люди з РАС можуть мати труднощі у використанні соціальних навичок, через що їм важче будувати стосунки. Проте ще ніхто з них не відштовхував друзів, які вміють підтримувати та виражати розуміння.

Якщо ви звернули увагу на те, що дитина має порушення мови, в неї відсутній емоційний контакт з людьми (насамперед батьками), вона намагається усамітниться, становиться тривожною серед інших людей, виражає гнів, у випадку невдач, має стереотипну поведінку (повторює одні й ті самі дії, чи слова протягом тривалого часу), то ви маєте про це все сповістити лікаря дитини. Варто зауважити, що наявні окремі симптоми не є свідченням РАС, і лише від лікаря ви можете отримати кваліфіковану відповідь на це питання.

Джерело: https://suprun.doctor/mifi/rujnuemo-mifi-pro-autizm.html?=page551