Правила вживання сухофруктів

Сухофрукти вважають натуральним джерелом вітамінів та мікроелементів  будь-якої пори року. Їх часто використовують для здорового перекусу. Оскільки вміст вуглеводів становить 70%, вони мають швидку насичувальну здатність. А завдяки вітамінам групи А і В, високій концентрації глюкози та фруктози, клітковині, магнію, кальцію, калію, фосфору, йоду, залізу, натрію є   корисними для серцево-судинної та нервової систем, стимулюють роботу кишечник та роблять нігті, волосся й кістки міцними.

Для тих, хто прагне схуднути, сухофрукти є альтернативою тортикам та цукеркам. Незважаючи на те, що калорійність сушених фруктів більша, ніж свіжих, в помірних кількостях їх вживання не завадить втрачати вагу.

Сухофрукти мають безліч плюсів:

  • легко засвоюються організмом
  • швидко насичують
  • нормалізують травлення
  • вносять різноманітність у ваше харчування
  • відмінно підходять для перекусів
  • зберігають вітаміни у будь-яку пору року
  • є цінним джерелом мікроелементів

Яку ж користь несуть різні сухофрукти?

Курага. Джерело магнію та калію. Добре сприяє травленню та налагоджує моторику кишечника. Допомагає зміцнити серце і сприяє кровотворенню. Є джерелом калію для організму. 3-5 плодів на день цілком достатньо для отримання максимальної користі.
Урюк (сушений абрикос з кісточкою). Має ті ж самі властивості, що й курага.
Чорнослив. Містить кальцій, магній, фосфор, залізо. вітаміни А, В, С, РР та речовини з м’якою послаблювальною дією. Має жовчогінний та сечогінний ефект. Збільшує вироблення шлункового соку і підсилює апетит. Завдяки калію та магнію корисний при серцево-судинних захворюваннях.
Фініки. Багаті на вітаміни А, Е, В. У них міститься кальцій, фосфор, залізо, магній, калій, цинк та марганець. Фініки корисні для людей з послабленим імунітетом, вони допомагають зняти втому і прискорити одужання після перенесеного захворювання. Також зміцнюють  серцево-судинну систему, активізують роботу печінки та нирок.
Родзинки. Багаті клітковиною, вітамінами А, В1. В2, В5, В6 та С. До складу входить залізо, бор, магній, калій, кальцій, хлор та фосфор. Родзинки сприяють зміцненню нервової системи, допомагають зняти напругу та покращити сон.
Сушені яблука та груші. Яблука містять вітаміни А, В, С, калій, натрій, фосфор, магній, залізо, цинк, йод. Покращують роботу травної, нервової, кровоносної систем, а також  нирок та печінки. Корисні при захворюванні щитоподібної залози. Груші, у свою чергу, багаті пектином, залізом та йодом, міддю та цинком. Корисні при порушеннях роботи підшлункової залози, сечовивідних шляхів.

Як вживати сухофрукти правильно?

Оскільки калорійність таких продуктів не мала, їх краще їсти в першій половині дня. Якщо вам смакують родзинки, то добова доза – 10 ягід. Якщо ж курага, інжир чи фініки, то їжте менше – лише 5. Така кількість дозволить наситити організм всіма потрібними вітамінами та мікроелементами на добу і не перевищити добову норму калорій.

Бажано вживати інший вид кожного дня та не змішувати їх. Сьогодні ви їсте тільки курагу, а завтра – тільки чорнослив і т.д. Сухофрукти корисно поєднувати з горіхами (волоський, арахіс та мигдаль). Проте, пам’ятайте, що надмірне вживання може викликати погану роботу шлунково-кишкового тракту, важкість та діарею. Тим, хто прагне схуднути, теж не варто «налягати» на сушені фрукти, адже вони є незмірно калорійнішими, ніж свіжі.