Радикуліт: основи правильного лікування

Радикулітом називають патологію периферичної нервової системи, для якої характерне защемлення нервових кінців, які відходять від хребців. Серед перших симптомів радикуліту поперекового відділу хребта можна виділити біль. Досить часто лікування радикуліту, лікарі починають з того, що призначають специфічні препарати для того, щоб зменшити інтенсивність больового синдрому.

 

Лікування крижового радикуліту

Терапія у випадку такого діагнозу має бути комплексною, тому, як правило, назначають:

  • лікарські препарати;
  • лікувальну фізкультуру;
  • масаж;
  • фізіотерапію.

 

Для того, щоб досягнути бажаний результат, перелічені методи повинні призначатись поетапно. Приймання лише знеболювальних засобів або фізіотерапії, здатне принести хворому лише тимчасове полегшення. Самолікування у цьому випадку – неприпустиме. Лише за умови своєчасної діагностики та кваліфікованого лікування можна уникнути таких наслідків, як атрофію кінцівок, ішемію та інвалідність.

 

Досить часто крижовий радикуліт діагностують одночасно з поперековим, і в цьому випадку, потрібно проводити «подвійну» терапію. В першу чергу слід пройти курс уколів, для того щоб прибрати больовий синдром гострого радикуліту, це можна зробити амбулаторно. Ефект від таких маніпуляцій може протриматись достатньо довго. Для того, щоб повноцінно пролікуватись потрібно звернутись за допомогою професіоналів і провести тривалу фізіотерапію.

 

Як лікувати грудний радикуліт

 

Особливістю цього відділу хребта є його «важкодоступність. Якщо на біль в області попереку та криж, яка виникла на фоні радикуліту, можна повпливати за допомогою ін’єкцій та масажу, то при появі сильного больового синдрому в області лопаток краще використовувати препарати місцевого застосування. До них відносять мазі від болю при грудному радикуліті, які потрібно застосовувати щоденно протягом 7 днів.

 

Масаж, при такому діагнозі мають виконувати виключно професіонали, бо внаслідок невмілого поводження з ділянками тканин, які розташовуються близько до ущемлених нервових корінців, може посилитись біль та погіршиться загальний стан хворого.

 

Як лікувати шийний радикуліт

 

До самих ефективних методів відносять мазі, уколи, які мають знеболювальний ефект та масаж. За умови діагностики шийного радикуліту на початковій стадії, для його лікування призначають проведення повного курсу масажу і цього буде достатньо. Якщо форма радикуліту запущена, то для лікування шийного радикуліту необхідно застосовувати наступні засоби:

  • мазі та гелі, які зігрівають та здатні розслабити м’язи та зняти напругу, що сковує нервові пучки;
  • перцевий пластир, який застосовують локально в місцях, з найбільшою інтенсивністю болю;
  • ін’єкції протизапальних препаратів;
  • масаж та лікувальну фізкультуру.

 

Масаж та вправи при радикуліті

 

Такі процедури необхідно проводити в медичному закладі, під ретельним контролем лікаря. Перші 2-3 заняття мають виконувати виключно фахівці. Далі варто навчитись своїми силами займатись розв’язанням проблеми загострення радикуліту вдома.

 

Для того, що посилити результативність масажу та вправ при радикуліті потрібно виконувати рекомендації професіоналів, а саме:

  • проводити процедури слід після того, як больовий синдром був знятий;
  • масаж варто поєднувати з нанесенням лікувальних мазей;
  • фізичні навантаження необхідно дозувати, в той час, як при виконанні гімнастичних вправ не повинен виникати біль.

 

Лікувальну фізкультуру лікар підбирає індивідуально, після огляду та обстеження хворого. При регулярному виконанні вправ поліпшується рухливість всього хребта, зміцнюються м’язові тканини, нормалізується загальне самопочуття. Виконання масажу та помірних фізичних навантажень навіть після сильних нападів та після медикаментозного лікування радикуліту, допомагає пацієнтам відновити працездатність та активність в повсякденному житті, та забезпечити при цьому тривалу ремісію.

 

Поради від лікарів

 

Використання знеболювальних таблеток від радикуліту досить ефективно, однак це полегшення має короткочасний ефект. Тому варто проходити не лише медикаментозну терапію в клініках, але і виконувати певні рекомендації. Серед найбільш важливих моментів можна виділити наступні.

За відсутності можливості звернутись за допомогою до лікаря, вдома принцип лікування полягає у поєднанні тепла, спокою та знеболювальних. Зазвичай, самопочуття хворого за 2-3 дні повинно покращитись.
Важливо сидіти та стояти правильно, це потрібно для того, щоб попередити часті рецидиви радикуліту. Якщо людина тривалий час має перебувати в одному і тому положенні (наприклад, на робочому місці), то рекомендується кожні 20-30 хвилин розминатись.
З метою профілактики нових нападів рекомендують носити пояси з вовни. Вони мають зігрівальний ефект, та підсилюють приплив крові до проблемного місця та знімають запальний процес.