Що потрібно знати про глутамат натрію

Глутаматом натрію називають поширену харчову добавку. Багато хто, звинувачує її в головному болю, в тому що обличчя, від споживання продуктів з цією добавкою стає червоним та набряклим, серцебиття прискорюється, з’являється нудота та слабкість. Варто зауважити, що це дійсно некорисна добавка, яка часто знаходиться у складі малопоживної їжі. Однак, чи дійсно вона така шкідлива для організму, піде мова далі.

В чому міститься глутамат натрію і його вплив на нас

Глутамат натрію являє собою сіль глутамінової кислоти. Частіше за все, її додають в чіпси, вермішель швидкого приготування, китайську їжу, соєвий соус, гриби та курячий бульйон. Ця харчова добавка служить для підсилення смаку та запаху цих продуктів, а також збільшує наш апетит стосовно цієї їжі. Глутамат входить до складу традиційної азіатської страви, багато хто вважає, що саме він відповідає за смак насиченої запашної їжі «умамі», який ще називають п’ятим смаком.

Результати чисельних досліджень свідчать про те, що від споживання продуктів з глутаматом натрію, дійсно може погіршитись самопочуття, однак це стосується людей, які чутливі до нього. Варто зауважити, що він досить безпечний, навіть при значних дозах, бо організм людини сам утворює цю кислоту.

Глутамінова кислота виконує роль одного з найбільш розповсюджених нейромедіаторів в мозку. Нейрони утворюють її, в процесі спілкування між собою. Однак велика кількість цієї кислоти некорисна для мозку. Результати досліджень вказують на те, що від надлишкової кількості глутамінової кислоти починається гибель нейронів.

Проте, це не свідчить, що продукти з вмістом глутамату можуть потенційно нашкодити мозку. Бо глутамінова кислота, яку ми споживаємо разом з їжею, в мозок не надходить. Варто зауважити, що ми можемо вживати у їжу багато продуктів з глутаматом, однак вони
не надходять до центральної нервової системи, бо не здатні подолати перешкоди між кров’ю та мозком. Мозок сам виділяє цей нейромедіатор в необхідній для нього кількості.

Чому надмірне споживання продуктів з глутаматом натрію негативно впливає на наше здоров’я

Велика кількість глутамату натрію у складі продуктів, які знаходяться у нашому раціоні, може зашкодити нашому здоров’ю. Він є складовою частиною вуличної їжі, іншими словами «сміттє-їжі» – чипсів, сухариків чи супів швидкого приготування. Така їжа містить мало поживних речовин, в ній немає клітковини, вітамінів та речових, яких потребує наш організм. Від такої їжі, ми можемо отримати лише калорії та інтенсивний смак, що підсилює нашу залежність від цих продуктів.

Глутамат натрію в їжі є вільним глутаматом, який не зв’язаний з білками. Саме через це, він швидко може проникнути в кров, від чого його концентрація там за короткий час збільшується. Виникнення таких піків і є причиною того, що стан чутливих до глутамату людей погіршується. В той час, як природний глутамат їжі, який присутній в складі помідорів, грибів чи курятини, є зв’язаним з білками. Саме тому, він проникає в кров поступово і не викликає різкої концентрації кислоти в крові.

Ще однією небезпекою вживання таких продуктів є вміст в них натрію. Як відомо, надлишок натрію в організмі людини підвищує тиск, а також шкодить роботі нирок, серця та судин. Саме тому люди які страждають від серцево-судинних хвороб, мають уникати не тільки солоної їжі, але й всього, що містить у своєму складі багато натрію, в тому числі глутамату натрію.

Джерело: https://moz.gov.ua/article/health/de-mistitsja-glutamat-natriju-i-jak-vplivae-na-zdorovja