Що таке антиоксидант і чому капуста – найефективніший вітамін

Всі ми часто «натикалися» в інтернеті на списки популярних суперпродуктів. Суперпродукти – це натуральні продукти, які містять велику кількість корисних речовин, зокрема потужних антиоксидантів, які наділяють ці продукти здатністю запобігати страшні захворювання (рак, хвороби серця, діабет, ожиріння).

Важливо розуміти, що незважаючи на те, що факти про ці «чудеса  природи» виглядають вражаюче, ви не зможете фантастичним чином зміцнити своє здоров’я, просто з’ївши жменю кунжуту протягом дня або броколі на обід. Щоб ці продукти приносили здоров’ю істотну користь, потрібно постійно їх їсти в достатній кількості, зробити їх частиною вашого повсякденного раціону, вашого способу життя, а ще виключити всі токсичні і небезпечні продукти з харчування.

Виникає питання: як же працюють антиоксиданти?

Відповідь проста, один з ключових компонентів суперпродуктів – це антиоксиданти. Антиоксидантними властивостями володіють вітаміни А, С, D, E, а також різні мінерали і фітонутрієнти, такі як каротиноїди і поліфеноли, присутні в овочах і фруктах.

Антиоксиданти необхідні нам для боротьби з вільними радикалами – «неповноцінними» клітинами, які запускають в нашому організмі процес окислення, старіння, розвитку різноманітних захворювань. Справа в тому, що вільні радикали мають вільний електрон і прагнуть «відняти» електрон у здорових клітин, тим самим окисляючи та руйнуючи їх.

Дія антиоксидантів випливає з їх назви: вони пов’язують неспарені електрони вільних радикалів з атомами кисню (окислювачем) і знешкоджують їх.

Недолік антиоксидантів при занадто великій кількості вільних радикалів в організмі викликає стан стресу, при якому пошкоджуються тканини, а також виникають захворювання.

Насправді більшість страшних захворювань, які згадувалися раніше, пов’язані саме з оксидативного стресу. Тому не дивно, що вживання в їжу багатих антиоксидантами продуктів допомагає уникнути хвороб.

Капуста – це, можливо, самий крутий і легкодоступний суперпродукт, який дуже просто включити в свій повсякденний раціон. Броколі, білокачанна, червонокачанна, брюссельська, кольорова і савойська капусти, дозрілі природним чином, містять величезну кількість фітонутриєнтів (антиоксидантів). Вони захищають серцево-судинну систему, запобігаючи пошкодження кровоносних судин, а також забезпечують захист сітківки ока та інших тканин організму. Фітонутрієнти допомагають запобігти раку, підтримуючи загальне здоров’я клітин і покращуючи зв’язок між ними, зміцнюють імунітет. Овочі сімейства капустяних також містять омега-3 і вітаміни В-6, фолієву кислоту, С, Е, цинк, марганець і вітамін К, який має протизапальні властивості.

Капуста –  дешевий і доступний продукт. У будь-який час року ви можете знайти в магазинах і на ринках кілька видів капусти. Мої улюблені – це брюссельська і червонокачанна. Хоча я люблю і кольорову, і брокколі, і савойскую, і білокачанну. А яка вам довподопи?

P.S. А ще капусту романеску вважають найкрасивішим овочем планети. І дійсно, вона дуже гарна=)