Яка роль мелатоніна у функціонуванні організму

Мелатонін відомий як гормон сну: тільки вночі в нашому мозку його виробляє епіфіз. Пікове продукування мелатоніну припадає на 10-річний або молодший вік; з часом організм виробляє його все менше і менше.

Яка роль мелатоніна у функціонуванні організму?

• Мелатонін  переналаштовує біологічні години у людей, які подорожують зі зміною часових поясів. Як результат, цей гормон допомагає мандрівникам боротися з поганим самопочуттям, пов’язаним з різкою зміною часових поясів, і відновлювати здоровий сон.

• Мелатонін – природний допоміжний засіб для тих, хто має проблеми зі сном. На противагу снодійним препаратам, він не пригнічує так звану фазу швидкого сну, під час якої ми бачимо сни.

• Мелатонін знижує рівень холестерину в крові у людей з підвищеним рівнем холестерину.

• Мелатонін – потужний поглинач вільних радикалів, що досить істотно для профілактики серцево-судинних захворювань, інсульту й раку.

• Мелатонін підвищує сексуальний потяг і покращує сексуальні функції в цілому.

• Мелатонін підвищує рівень ДГЕА (гормон, який відіграє важливу роль у продукуванні тестостерону) і рівень ІФР-1 (Інсуліноподібний фактор росту-1; здійснює регуляцію росту і розвитку і відіграє важливу роль в рості дитини та має анаболічний ефект в дорослих).

Цікаво що порушення синтезу мелатоніну в організмі, яке зазвичай спостерігається при стресі, гормональних порушеннях і з віком спричиняє ранню менопаузу, клітини стають вразливіші до вільнорадикальних пошкоджень, знижується чутливість до інсуліну, розвивається ожиріння або онкозахворювання.

 

Також читайте:

“Гормональне здоров’я чоловіків: тестостерон”

“Гормональне здоров’я: гормон росту людини”