Що таке персональний медичний ідентифікатор?

Останнім часом серед українців все більшою популярністю користуються курси по наданню першої допомоги, багато людей ведуть здоровий спосіб життя та відповідальніше ставляться до свого здоров’я. Для тих, хто бажає підстрахувати себе на випадок екстреної ситуації існують спеціальні тривожні кнопки та персональні медичні ідентифікатори. Що це, для кого і як вони працюють – говорили із директором компанії «Лінія24» Дмитром НАЗАРЧУКОМ:

Що ж таке «тривожна кнопка»?

Тривожна кнопка – це система домашніх медичних сигналізацій для літніх людей та людей з обмеженими можливостями. По статистиці у літніх людей є 2-3 хронічних захворювання, і якщо така людина живе сама, і їм раптом стане зле, то ніхто їй не зможе допомогти. Натиснувши на кнопку, що має вигляд  кулону чи браслету, при перших симптомах погіршення стану, людина надсилає сигнал у наш цілодобовий call-центр, оператори якого можуть відповідно зреагувати на виклик.

Як це реалізується в інших країнах?

Насправді закордоном цій послузі більше 30 років, і вона входить до обов’язкового соціального пакету, який держава надає самотнім людям похилого віку. В Україні ж – з 2013 року. А нещодавно ми розширили наш асортимент, адже зрозуміли, що подібну річ важливо мати не лише людям похилого віку. Наприклад у цьому році ми запустили IDHelp – персональний медичний ідентифікатор.

Навіщо він потрібний?

Людина може потрапити в аварію, отримати тепловий удар, травму тощо. В таких випадках їй терміново потрібна допомога. Що бачить лікар швидкої? Людину без свідомості, часто без документів та з мобільним телефоном, який стоїть на паролі. IDHelp екстрено надає йому всю необхідну інформацію про пацієнта: групу крові, чи є алергії, хронічні захворювання, які препарати приймає, контактні дані родичів і т.д. Все, що людина сама вирішить за необхідне вказати у своєму персональному медичному онлайн профілі, можна навіть прикріпити відскановані аналізи чи вказати телефон лікаря.

Як лікар отримає доступ до інформації?

IDHelp має вигляд аксесуару – це може бути картка, кулон, браслет, стікер, тощо, – які в екстреній ситуації надають доступ до цих даних. Потрібно відсканувати QR-код або зайти на сайт і ввести особистий номер користувача і пінкод, вказані на аксесуарі.

Яким категоріям населення найбільш необхідний такий ідентифікатор?

В першу чергу – це хворі на цукровий діабет, яких в Україні близько 2 млн, хворі епілепсією, астмою, ті, в кого є алергії на якісь препарати, а також люди похилого віку.

Якщо говорити про людей похилого віку – чи впевнені ви, що бабуся чи дідусь зможе правильно ввести всі свої медичні дані і взагалі розібратися, як користуватися онлайн профілем користувача?

Дійсно, потрібно бути як мінімум користувачем Інтернету. Тому зазвичай заповнювати його людям похилого віку допомагають їхні родичі або навіть самі лікарі. Взагалі ми рекомендуємо обов’язково показати свій профіль лікарю та отримати згоду на розміщення його контактних даних.

А якщо людина поїхала закордон – чи працюватиме там цей персональний медичний ідентифікатор?

Звісно. Наша продукція реалізована чотирма мовами – українською, російською, англійською та німецькою. У шоковому стані набагато легше просто показати цю картку у лікарні, ніж намагатися розповісти свою історію хвороби. 

Які у вас подальші плани?

Ми наразі запускаємо спеціалізовані програми для хворих характерними захворюваннями. Наприклад для хворих цукровим діабетом, які хочуть вести активний спосіб життя, ми випустили спеціальну серію карток із написом «в мене цукровий діабет» і алгоритмом дій в екстреній ситуації: якщо не втратив свідомість, дати солодкої води чи шматочок цукру, а якщо втратив – викликати швидку.

У найближчих планах – дитяча серія для хворих аутизмом, а також для хворих епілепсією і серцево-судинними захворюваннями.