Що таке “прихований цукор” і чим він небезпечний

Не тільки кожен лікар, ай кожен з нас знає про шкоду цукру для зубів. І більшість людей стверджують, що не можуть обійтися без солодкого. Як захистити свої зуби і при цьому не залишитися без задоволення від смачного десерту?

Нещодавно ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) заявила, що  потрібно уважніше ставитись до вмісту цукру у складі продуктів і не опиратися на написи «без цукру», «100% натуральний» та інші привабливі заголовки із зірочками.

Розібратися у цьому питанні нам допоможе Ярослав Заблоцький – професор, лікар-стоматолог, доктор медичних наук, засновник міжнародної стоматологічної мережі «Клініка Заблоцького».

Де ховається цукор?

 «У дорослих не псуються зуби від цукру, – стверджує лікар Заблоцький, – У більшості дорослих людей зіпсовані зуби вже з дитинства, тому кількість цукру, яку потрібно вживати може радити тільки дієтолог. Справжній дієтолог, спираючись не на бажання людини, а на анамнез і аналіз крові, зможе визначити чи можна людині вживати цукор, чи ні».

Так, дійсно часто виробники приховують від покупців вміст цукру, тому варто уважно вивчати склад продукту і шукати все, що закінчується на «оза», щоб повз вас не проскочила жодна неврахована крупинка цукру. Якщо цукор або будь-яка «оза» знаходиться в перших трьох інгредієнтах, краще залишити цей продукт на полиці.

Але на думку професора Ярослава Заблоцького: «Не варто спиратися на етикетки взагалі, вони не мають ніякого значення. Для профілактики стоматологічних проблем допомагає тільки зубна щітка. Тому, можна їсти навіть шоколад, але одразу чистити зуби».

Влив солодкого на зуби

У дітей дірки в зубах утворюються на жувальній поверхні. Найважливіше це збереження здорових зубів у дітей віком від 6 до 16 років. Адже у цей період прорізуються постійні зуби. Тому їх потрібно леліяти і ретельно доглядати за ними і не дати потрапити туди цукру.

Тому що, коли зуби прорізуються вони дуже уразливі і схильні до виникнення проблем швидше, ніж уже зрілий зуб з твердою емаллю.

Тому, з появою першого зуба у 6 років, мама повинна дуже уважно стежити, щоб його не пропустити, адже зазвичай  українські жінки чекають, що перед постійними зубами – випадуть «молочні».

Проте перші постійні зуби з’являються позаду тимчасових «молочних», і перед цим «молочні» зуби не випадають, тому батьки й не зауважують, коли з’являються перші постійні! Як наслідок, 80% дорослих українців не мають перших постійних зубів (перших молярів). У першому класі у них були каріозні пошкодження, у третьому чи четвертому зуби полікували, потім видалили з них «нерви», а потім ці «мертві зуби» руйнуються.

Шукаємо вихід

Діти, які народжуються не мають відчуття смаку цукру взагалі. І чим  довше мама зможе утримати їх від вживання солодкого у будь якому вигляді, від солодких напоїв до шоколаду, тим краще.

«Для прикладу, у швейцарських магазинах дуже складно придбати цукерки і ніхто не шукає у складі кількість глюкози, тому що діти там вживають солодке тільки по суботах. І після його вживання одразу ж чистять зуби, тому що не сам цукор, як інгредієнт впливає на ураження зуба, а його тривалість перебування у ротовій порожнині», – пояснює лікар Заблоцький.

Більш за все не рекомендовано їсти цукерки-льодяники, тому що їх потрібно тривалий час тримати в роті і той цукор, який міститься в них – прискорює руйнування емалі зубів.

Внаслідок, у людини з’являється карієс. Ця хвороба умовно не складна і їй можна запобігти, якщо регулярно чистити зуби. Починаючи від грудного вигодовування, після якого потрібно протирати зуби спеціальною серветкою. Тому що будь-яка кислота, навіть молочна, тільки підсилює дію цукру.

«Наприклад для дітей, краще всього вживати тверді продукти, тверда їжа допомагає м’язам розвиватися, сприяє росту щелеп. Тому, яблуко або морква будуть оптимальним рішенням, але за умови, якщо на зубах немає пошкодження», – радить Ярослав Заблоцький.

Якщо у людини здорові зуби, вона може їсти будь що. Зуб людини можна порівняти із деревом і серцевина цього дерева – це пульпа (нерв). Коли їжа потрапляє в каріозну порожнину або дірку зуба, доходячи до пульпи, людина відчуває біль та дискомфорт.

Тому зуби дозрівають до 16 років, чистити їх потрібно після кожного прийому солодкого.

А краще за все, кожні три місяці відвідувати лікаря гігієніста, який буде покривати зуби фтором і спеціальними герметиками.

І якщо вдасться зберегти зуби від 6 до 16 років здоровими, то у цієї дитини будуть мінімальні ризики, що дірки після 16 років появляться взагалі.

Окрім того, у неї буде дуже сформована звичка по догляду за зубами, яка допоможе їй у дорослому віці, тому що зрілу людину чекає хвороба – пародонтит, це захворювання ясен, але яке також пов’язано з чистотою ротової порожнини.   

Ярослав Заблоцький

професор, лікар-стоматолог, доктор медичних наук

засновник міжнародної стоматологічної мережі «Клініка Заблоцького»