Як захопити дитину навчанням

Навіть самі замотивовані та захоплені діти часом втрачають інтерес до школи. Інколи це викликає просто сезонна втома, а іноді – брак мотивації. Як повернути школяру цікавість до навчання? Про це ви дізнаєтесь з тексту цієї статті.

 

Вчимося на побутових прикладах

Знаходьте можливість використовувати шкільні знання у звичайному житті. Покажіть дитині, як ви розраховуєте кількість цукру для пирога різного розміру. Або запропонуєте разом порахувати, скільки доведеться витратити в магазині. Що буде дешевше: 3 кг яблук за 45 грн/кг чи 300 г чорниці за 130 кг? Таким чином, ви зможете показати, що математика – це не абстрактні формули, а таблиці множення дуже навіть знадобляться в житті.

 

Показуємо на собі

Діти молодшого шкільного віку люблять наслідувати батьків, старших братів та сестер. Покажіть дитині, що ви самі постійно вивчаєте щось нове і не боїтесь братись за складні задачі, які потребують вдумливого підходу. Якщо ми самі не слідуємо принципам, які нав’язуємо дитині, –  нічого не вийде.  Придумайте, як разом пізнавати світ: наприклад, знайдіть десять різних росли біля дому і навчіться їх розрізняти.

 

Не боїмося помилок

Помилки – це не привід засмучуватися та опускати руки. Поясніть дитині, що не треба соромитись, якщо щось не виходить з першого разу. Це не привід для смутку і тим більше для сорому, а шанс спробувати знову і зробити краще. Постарайтесь разом з дитиною розбирати задачі та теми, які даються складніше. Розбивайте складну задачу на декілька простіших дій.

 

Навіть якщо щось не виходить, помічаючи підтримку з боку дорослих, дитина не буде боятись пробувати знову й знову. Заохочуйте старання, а не оцінки.

 

Вивчаємо шкільні предмети в ігровій формі

Гаджети також можуть бути джерелом знань. Запропонуйте дитині повирішувати інтерактивні завдання по шкільній програмі на планшеті.

 

Організовуємо робочий простір

Робочий стіл дитини повинен знаходитись в гарно освітленому місці, поодаль від джерел шуму – наприклад, телевізора. Займіться оформленням робочого простору разом: позначте кольоровими наліпками полички для підручників та зошитів, розподіліть письмові приладдя по органайзерах, а поряд повісьте яскраві навчальні плакати з формулами, географічні карти чи підказки з правилами українською мовою, а також дипломи та грамоти дитини, якщо вони є, – для натхнення.

 

Даємо відпочинок

Нам хочеться бути продуктивними 24/7, і цього ж ми чекаємо від дітей. Саме час скористатись головним правилом спортсменів: ми становимося сильніше не під час тренувань, а коли відновлюємося і відпочиваємо.  Нехай у дитини буде можливість відпочити декілька часів після школи. Може, є сенс скоротити кількість гуртків?

Мотивація дитини – це копітка і постійна праця, яка потребує залученості батьків. Ваша щира цікавість до життя, успіхів та захоплень дітей можуть стати для них головною мотивацією.