Що таке термоіндикатор на флаконі з вакциною і про що він нам «говорить»?

Міністерство охорони здоров’я України у зв’язку з численними запитами щодо ефективного управління вакцинами на всіх етапах транспортування надає роз’яснення фахівцям, які забезпечують контроль і нагляд за використанням вакцин, а також громадянам, які також можуть перевірити дотримання умов зберігання і транспортування вакцин.

Дотримання належних умов зберігання і транспортування імунобіологічних препаратів є необхідною та обов’язковою умовою збереження показників якості (ефективності та безпечності), визначених і затверджених сертифікатом якості, котрий надає підприємство-виробник.

Одним із етапів контролю умов зберігання вакцин є контроль показників термоіндикаторів на флаконі — це наклейки з термочутливим матеріалом.

Вакцина — медичний імунобіологічний препарат, чутливий до температури, за якої зберігається. Якщо закритий (новий) флакон із вакциною зберігати за температури, котра вища за належну, вакцина не стає шкідливою, але перестає працювати, тобто більше не забезпечує формування імунітету.

Тож важливою частиною програми імунізації є контроль дотримання холодового ланцюга — спеціальних умов транспортування і зберігання вакцин.

Також на більшості вакцин (зокрема на прекваліфікованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я) є термоіндикатор: спеціальний елемент маркування розташовано або на кришечці, або на етикетці флакона. Фарба, котру використовують для виготовлення цього елемента, є спеціальною і реагує на температуру, якщо та перевищує належну.

Зазвичай термоіндикатор виглядає як круг темного кольору, всередині котрого розміщено невеликий квадрат світлого кольору (зауважте, що квадрат ніколи не буває сніжно-білим, а завжди має відтінок).

Доки квадрат світліший за круг — вакцина є ефективною і може бути використана для щеплення.

Якщо квадрат не видно взагалі або він темніший за круг навколо — вакцина вже не є ефективною, тож використовувати її не варто.

Вакцина, що втратила ефективність, НЕ спричиняє додаткових реакцій, проте і не забезпечує формування імунітету.

Батьки, які хочуть додатково переконатися, що вакцина є ефективною та безпечною, можуть перед щепленням перевірити термін придатності й подивитися на термоіндикатор.

Нагадуємо, що в Україні триває найбільший спалах кору за часів незалежності. За 2017–2018 рр. захворіло близько 60 000 людей, а з початку 2019 р. — вже понад 20 000. За 2017–2018 рр. від ускладнень кору померла 21 людина, а з початку 2019 — вже дев’ять людей.

Ліків від кору не існує (лікують лише симптоми), єдиний захист — вакцинація.

Захистіть ваших дітей від цієї небезпечної хвороби! Зробіть щеплення!

Джерело: phc.org.ua