Що варто знати про добавки заліза

Залізо відіграє важливу роль в організмі людини. Воно сприяє перенесенню кисню еритроцитами,  повноцінній роботі м’язів та імунної системи, а також синтезу ДНК і функціонуванню низки ферментів. Ознайомившись з інформацією нижче, ви зможете дізнатись про те, які продукти містять залізо і як запобігти виникненню залізодефіцитної анемії.

Чому потрібно вживати залізо

Недостатня кількість заліза в раціоні, чи неспроможність організму його засвоювати та накопичувати, є причиною виникнення залізодефіцитної анемії – нестачі гемоглобіну, через що тканини організму отримують мало кисню. В результаті чого, люди відчувають слабкість і кволість, вони не можуть швидко бігати та концентруватись. Їх шкіра має блідий відтінок, а під очима з’являються темні кола.

Діагностика і лікування анемії проводиться згідно з протоколами. Для того, щоб запобігти браку заліза у вагітних, маленьких дітей, чи веганів, лікарі інколи назначають відповідні добавки. Однак самостійно вживати добавки заліза – не рекомендується.

В організмі люди залізо накопичується в печінці та далі використовується, в разі недостатньої кількості в раціоні харчування. Саме цим можна пояснити те, що ті хто переходить на веганську їжу, на протязі перших двох років добре себе почувають і вважають, що їм всього вистачає. Далі необхідно відстежувати рівень заліза в організмі, та,  в разі необхідності, вживати добавки.

На процес засвоєння та накопичування заліза організмом вливає гормон гепцидин, в той час як за утворення нових еритроцитів відповідає гормон еритропетин. В разі браку кисню, коли ми знаходимось в високогір’ї, чи при крововтраті, вагітност,і чи тренуваннях – організм починає використовувати залізо, яке накопичувалось раніше, цей процес називається еритропоез.

При наявності достатніх накопичень заліза, організм менше його засвоює із їжі. Основними факторами втрати заліза є встати крові або активний ріст.

Де знайти залізо

Залізо у різних формах можна знайти  у складі продуктів рослинного і тваринного походження.

У тваринних продуктах, таких як в червоному м’ясі, печінці, кров’янці залізо у 55-60% знаходиться у гемовій формі. Залізо тваринного походження краще засвоюється кишківником, ніж те, яке знаходиться в рослинах, внаслідок того, що іон заліза, в цьому випадку, зв’язує і утримує велика органічна молекула. При відсутності проблем з травленням, із м’яса організм людини засвоює приблизно 20% заліза.

Рослинна їжа та добавки містять у собі негемоване залізо. Для збільшення запасів заліза, необхідно вживати горіхи, бобові, гречку, чорнослив, курагу, зелень і т.д. Таке залізо погано поглинається у лужному середовищі тонкого кишківника, внаслідок утворення нерозчинного осаду гідрооксиду заліза.
На процес засвоєння заліза організмом людини впливає ряд факторів. Наприклад, таніни чаю та кави, продукти із молока, яйця та шоколад ускладнюють процес поглинання заліза організмом. Вживання кальцію в їжі та добавках також погіршує засвоєння заліза.

В той час, як вітамін С та кисле середовище, а також вживання морепродуктів і їжі тваринного походження сприяють кращому засвоєнню негемованного заліза.

Щоденна потреба організму в залізі

На те скільки заліза нам треба вживати щодня, впливають такі фактори як наш вік, вага та фізіологічний стан.

  • діти до одного року мають отримувати приблизно 11 мг. заліза на добу;
  • старші діти – 7-10 мг.;
  • для підлітків і дорослих ця норма складає – 14-18 мг.;
  • люди, яким за 50 – 8 мг.
  • потреба вагітних жінок у залізі складає до 20 мг. на добу;

Варто зауважити, що грудне молоко містить залізо, однак його не вистачає дітям, яким виповнилось пів року.

Як попередити нестачу заліза: що необхідно робити

Лікарі рекомендують приймати добавки заліза дітям для профілактики, якщо в країні де вони проживають поширена малярія та анемія більше ніж у 40% дітей і немовлят. В цьому випадку добавки необхідно приймати щороку впродовж трьох місяців.

При нормалізації гемоглобіну у дорослих, добавки необхідно приймати ще на протязі 3 місяців, для того, щоб відновити їх запаси.
Вживати добавки заліза необхідно для того, щоб запобігти розвиткові анемії у матері. При цьому лікарі рекомендують додатково вживати вітамін або провітамін А, вітаміни С, В12, В9.

Для того щоб попередити брак заліза в організмі необхідно:

  • Щоб діти здавали аналіз крові щороку, а при необхідності пропивали курс добавок заліза.
  • Звертати увагу на сонливість, задишку і сині губи, які свідчать про необхідність здати аналізи крові.
  • Жінки мають звертати увагу на крововтрати та на менструальний цикл.
  • Більше дізнаватись про правильне харчування і частіше готувати корисну їжу вдома.
  • При захворюваннях шлунково-кишкового тракту необхідно пильнувати рівень гемоглобіну.
  • Перш ніж вживати добавки, слід проконсультуватись з лікарем, який зможе врахувати взаємодію добавок з іншими ліками та визначить правильне дозування та необхідність у додатковому обстеженню організму.

Джерело: http://moz.gov.ua/article/health/scho-treba-znati-pro-dobavki-zaliza