Психологія здоров’я – споглядання картин замінює спілкування з психологом

Про місце творчості у нашому житті та житті наших дітей, важливість духовного наповнення для психічного здоров’я та про те, як спілкуватися з картинами – говорили із художниками і галеристами Garna Gallery Дариною КОРЧЕВСЬКОЮ і Тетяною ТАНСЬКОЮ. 

Дарина: Абсолютно! Я рекомендую всім відвідувати галереї хоча б раз на місяць: по-перше, ви отримаєте масу задоволення, по-друге, станете більш освіченими, і по-третє, наповнитесь творчою енергією! У буденному житті ми зайняті роботою чи побутовими справами і не завжди маємо можливість подивитись на ту чи іншу ситуацію нестандартно, під іншим кутом. Ми закриваємось, думаючи, що все, що трапляється у нашому житті – відбувається тільки з нами, а насправді всі закохуються, всі радіють та сумують… А спілкуючись з картинами, можна відчути емоції художника, який їх створював, і починаєш розуміти, що ти не самотній у цих відчуттях

Д.: Відкрийте серце, і картина пробудить емоції, знайомі тільки вам. У вас можуть виникнути якісь спогади про подорожі, людей, події у вашому житті – щось дуже особисте. Є такі роботи, які викликають відчуття абсолютного щастя, з якими хочеться обніматися – це схоже на перші дні закоханості. Особисто у мене був випадок із роботою художниці Гаяне Атаян – я сиділа перед картиною певний відрізок часу, і в якийсь момент відчула, що ніби занурююсь в неї. Це нагадує медитацію. 

Д.: Кожна картина – це одкровення автора, його особистий щоденник. 

Д.: Є навіть багато пророчих картин – творчі люди напрочуд тонко відчувають всі вібрації, настрої, що витають у повітрі. Цікаво, що за рік-півтора до подій на Майдані у багатьох художників з’явилися подібного роду роботи. 

Д.: На жаль, у наших школах і садочках немає такого предмету як історія мистецтва, а творчі заняття є необов’язковими. Похід до музею, галереї чи театру без гідної подачі може стати нецікавим та непотрібним. Наприклад, у Мистецькому арсеналі є проект «Арсенал ідей» – дітям дають свободу вільно творити, розповідають багато цікавого, обговорюють з ними роботи сучасних художників, там дитина є особистістю, яка може вільно висловити свою думку з приводу побаченого. Мистецтво – це територія повної свободи, а у нас з дитинства привчають, що сонце має бути жовтим, а небо синім. До речі, у нас був цікавий випадок на майстер-класі. Хлопчик розповів, що його відрахували з художньої школи, тому що він намалював сонце синім, а небо жовтим. Я запитала – чому? А він каже: сонце не може вічно гріти, воно витекло і йому стало холодно… Справжній художник – це мислитель, його не можна обмежувати, а в наших школах це роблять із самого дитинства. І згодом виникає фобія білого паперу та шаблонне мислення.

– Чому так важливо, щоб творчість була у нашому житті?

Продовження у статті – Мистецтво у нашому житті: практичні поради від галеристів

Бесіду вела Галина Теличук,
спеціально для «Живи Активно!».