Мистецтво у нашому житті: практичні поради від галеристів

Про сучасне українське мистецтво, а також про те, як простими і доступними способами перетворити свій дім на арт-простір, говорили із художниками та галеристами Дариною КОРЧЕВСЬКОЮ і Тетяною ТАНСЬКОЮ (початок інтерв’ю читайте тут).

– Арт-простір можна створити і у себе вдома – оточивши себе творами мистецтва, чи не так?

Дарина: На жаль, у нас ця естетика ще не так розповсюджена, як в Європі. Часто замість того, щоб повісити «чесну» картину, написану талановитим сучасним художником, стіни прикрашають фотошпалерами чи, наприклад, вішають такі собі «дизайнерські плями», які не несуть в собі жодної художньої цінності.

– Але якщо немає можливості придбати дорогу роботу відомого автора, з чого можна почати?

Тетяна: Чому б не повісити гарно оформлені дитячі роботи – часто ми не серйозно сприймаємо малюнки наших дітей, але це можуть бути справжні шедеври, до того ж це надзвичайно зворушливі речі, які мають зберігатися в кожній родині.

Д.: Тим більше, в дитячих роботах така гарна енергетика! Також не потрібно забувати про талановитих молодих художників: придбайте картину у студента на художньому перегляді Художньої Академії, наприклад. Ви зробите одразу три гарних вчинки: перше – придбаєте за невелику суму «живу» і «чесну» картину; друге – дасте можливість молодому художнику повірити в себе; і третє – ви дозволите йому творити далі, тому що займатися мистецтвом – це не дешеве задоволення. Також нічого поганого немає в якісному принті. Наприклад, далеко не кожен може собі дозволити повісити вдома роботи відомого українського графіка Віктора Трубчанінова – його роботи  знімались у фільмі «Афера Томаса Крауна» та знаходяться у приватній колекції Пірса Броснана. Але чому б не повісити принт, підписаний автором? Сам художник зізнався, що принт настільки якісний, що від оригіналу дуже важко відрізнити. А наявність авторського підпису додає цінності, ну скажіть, хто б відмовився від принту з підписом Сальвадора Далі? Це світова практика, яка почалась ще з Енді Уорхола.

Т.: Авторські принти – це гідна альтернатива картинам для оформлення офісного простору, зараз це надзвичайно модно у світі, і в Україні західні компанії започатковують цю тенденцію. Було б добре, якби і громадські місця теж використовували таким чином, адже так можна глобально ознайомити українське суспільство з сучасним українським артом. Але тут дуже важливо гідно представити мистецтво, не здешевити його. 

– А як ви ставитесь до онлайн-галерей? 

Д.: Візуалізації при галереях – це чудово! Потрібно дивитися якомога більше – класику ніхто не відміняв. І хоча багато сучасних мистецтвознавців кажуть, що класика давно не актуальна і потрібно дивитись лише сучасні роботи, це не правда. Перегляд класичних шедеврів виховує смак. Ще рекомендую обов’язково відвідувати арт-ярмарки – там можна побачити різні напрямки мистецтва, різні періоди і одразу порівняти.  

– Чи є в Україні світове сучасне мистецтво?

Т.: Воно в зародку, і є гарна тенденція до його розвитку. В Україні є талановиті художники з неординарним мисленням, які можуть гідно представити нашу країну на світовому арт-ринку. Але дуже шкода, що тут, в Україні, на них мало звертають уваги. Наших художників майже не підтримує держава, на світові арт-ярмарки художники їздять за власний кошт або за рахунок меценатів. Але митець – це обличчя сучасної України, тому сучасне українське мистецтво потрібно популяризувати і підтримувати. 

– Ваш прогноз: чи буде змінюватись ситуація?

Д.: Однозначно буде. По-перше, з’явилося покоління дітей і підлітків, які регулярно відвідують  галереї, музеї, які поїздили по світу… По-друге, стає модним, коли вдома є оригінали картин. Модно ходити на майстер-класи, модно дружити з художниками, ходити в галереї на відкриття і хвалитись цим перед знайомими – слово «інтелігент» потроху втрачає своє глузливе забарвлення, що тягнеться ще з минулого. Дуже хотілося б, щоб українські компанії підтримували художників і освічували своїх колег: влаштовували корпоративні майстер-класи та походи на виставки і в театри, брали картини в офіс в оренду… За цим майбутнє – розширяються межі, мислення стає більш нестандартним, починаєш помічати речі, які раніше не помічав, і хочеться ділитися один з одним креативними ідеями. Взагалі, мистецтво об’єднує людей. Воно зачіпає речі, зрозумілі всім поколінням, всім національностям – і тому воно було, є і буде цікавим всім і завжди.

Бесіду вела Галина Теличук,
спеціально для «Живи Активно!».

Також читайте Ліплення позитивно сприяє розвитку дитини

Метод прогресивної м’язової релаксації

Світогляд. Ключові рекомендації