Як отримати більше вітаміну D

Сонце – одне з найкращих джерел вітаміну D для людського організму. На кількість вітаміну D в організмі впливають кілька факторів: перебування на сонці, час доби, географічне розташування, колір шкіри та використання сонцезахисного крему.

Вітамін D є необхідною поживною речовиною для організму. Також, він необхідний  для засвоєння кальцію. Вітамін D також відіграє важливу роль у рості кісток, загоєнні ран та роботі імунної системи. У цій статті ми розглянемо, як організм отримує вітамін D, як покращити  його виділення організмом та інші цікаві та необхідні факти.

 

Як отримати більше вітаміну D від сонця?

Коли сонячні промені потрапляють на шкіру, процеси всередині тканин змушують організм виробляти вітамін D. Людям не обов’язково довго засмагати та ризикувати отримати опіки, щоб отримати вітамін D від сонця. Тіло вироблятиме весь вітамін D, який йому потрібен, протягом доби приблизно вдвічі менше часу, ніж потрібно шкірі, щоб сильно засмагнути.

Багато факторів впливають на те, скільки вітаміну D людина отримує від сонця, наприклад:

  • Час дня. Шкіра виробляє більше вітаміну D, перебуваючи на сонці в середині дня, коли вона знаходиться в найвищій точці на небі. Проводячи тривалий час на палкому сонці, користуйтесь сонцезахисним кремом та залишайтесь не забувайте пити.
  • Кількість оголеної шкіри. Чим більше шкіри оголює людина, тим більше вітаміну D буде виробляти організм. Наприклад, оголення спини дозволяє організму виробляти більше вітаміну D, ніж, коли відкриті просто руки та обличчя.
  • Колір шкіри. Бліда шкіра виробляє вітамін D швидше, ніж шкіра темнішого кольору.
  • Відстань до екватора також істотно впливає на кількість вітаміну D, який може виробляти людський організм.

 

Наприклад, людям у сонячних південних областях буде легше задовольнити щоденні потреби у вітаміні D під впливом сонця, ніж у північних. Це особливо актуально в зимовий час, коли сонце знаходиться на небі нижче.

Часте, помірне перебування на сонці є корисним для здоров’я, але тривале перебування може бути небезпечним.

Важлива порада – варто засмагати на сонці  суворо до появи будь-якого дискомфорту. Це має дати їм усі необхідні вітаміни D, не збільшуючи ризику розвитку раку шкіри.

Як правильно отримати вітамін D від сонця?

Тіло потребує постійного надходження вітаміну D для багатьох різних процесів.                                                                                               

Сонце – це найкраще природне джерело вітаміну D. Проведення навіть нетривалого часу  на сонці, може забезпечити організм всім необхідним йому на день вітаміном D. Це може бути:

•         15 хвилин для людини зі світлою шкірою

•         пару годин для людини зі смаглявою шкірою

Дуже мало продуктів харчування  містять достатню кількість вітаміну D, тому люди повинні переконатися, що вони отримують достатньо вітаміну, додавши в список щоденних справ регулярне перебування на свіжому повітрі.

Коли сонячні ультрафіолетові промені «B» (UVB) потрапляють на шкіру людини, процеси всередині тканин починають виробляти вітамін D для використання організмом. Однак, важливо пам’ятати, що занадто довге перебування на сонці може спричинити опік шкіри та потенційно призвести до раку шкіри.

Вітамін D допомагає організму засвоювати кальцій, який є одним з основних будівельних елементів кісток. Тіло, також, потребує вітаміну D, щоб підтримувати оптимальну роботу нервів, м’язів та імунної системи.

Нестача вітаміну D може спричинити захворювання м’яких кісток, такі як рахіт чи остеомаляція, а також стати причиною пористості та крихкості  кісток, яка називається остеопорозом.

 

Які фактори заважають отримувати вітамін D від сонця?

Нестача вітаміну D є можливим ризиком для людей похилого віку.

Використання сонцезахисного крему обмежує здатність організму виробляти вітамін D. Однак проведення часу на сонці без сонцезахисного крему може спричинити сонячні опіки та сприяти розвитку раку шкіри.

Тіло не може виробляти вітамін D під впливом сонячних променів через вікно, оскільки скло блокує сонячні УФ-промені.                                    

Шкіра деяких людей здатна менше виробляти вітамін D, ніж інші. В певних випадках, іх організм може бути не в змозі оптимально вивільнити вітамін D у свою циркуляцію крові з жирових клітин.

Крім того, деякі люди можуть не активувати вітамін D до придатного для використання стану. Ці люди можуть опинитися під загрозою дефіциту вітаміну D, зокрема:                                                                             

•         люди похилого віку

•         люди з темнішою шкірою

•         люди, які страждають ожирінням

•         люди із захворюваннями нирок або печінки

 

Інші способи як отримати вітамін D

Джерела вітаміну D включають сонце, деякі продукти харчування та харчові додатки.

Їжа та додатки, багаті вітаміном D, особливо важливі для людей, яким важко отримувати вітамін від сонця, а також для тих, хто не може проводити багато часу на свіжому повітрі.

Люди похилого віку, люди з темнішою шкірою, інші групи, чия шкіра менш здатна виробляти вітамін D, та особи, які мають підвищений ризик дефіциту вітаміну D, можуть розглянути можливість прийому харчових додатків із вітаміном D.

Варто зазначити, що, хоча це буває рідко, токсичність вітаміну D, яка може спричиняти нудоту, запор, слабкість та пошкодження нирок.

Остання порада – дорослим отримувати не більше 4000 МО вітаміну D на день з їжею та добавками. Вплив сонця, як правило, не призведе до токсичності вітаміну D.

Також можна отримати порцію вітаміну D в приміщенні, а саме – в солярії. Поради:                                                               

•         залишайтеся там лише половину часу, необхідного для засмагання  шкіри

•         використовуйте ультрафіолетові ліжка низького тиску, а не ті, що використовують світло UVA високої інтенсивності

                                                                                                                                       

Висновки

  • Вплив сонця є найважливішим природним джерелом вітаміну D. Організм використовує вітамін для засвоєння кальцію, необхідного для побудови та підтримки функціонування кісток.           
  • Короткі сплески сонячного випромінювання зазвичай можуть дозволити вашому організму виробляти весь вітамін D, який йому необхідний протягом дня. Деякі люди, включаючи людей похилого віку або людей з проблемами нирок або печінки, можуть ризикувати отримати дефіцит вітаміну D. Вони можуть подумати про вживання більшої кількості їжі, що містить вітамін D, або про прийом харчових додатків із вітаміном D.               
  • Оголюючи  шкіру на сонці, важливо завжди пам’ятати про ризик розвитку раку шкіри, та за будь-яких умов уникати сонячних опіків!               

За матеріалами: 

https://bit.ly/3c9n9eo

Вам також може бути цікаво