Що таке рак шийки матки?

шийки

18 січня стартував Всесвітній тиждень обізнаності про рак шийки матки. Упродовж тижня ми розповідатимемо про це захворювання, його симптоми, способи профілактики і про те, як отримати лікування, якщо ви захворіли. Поки ж закликаємо бути уважними до свого здоров’я і регулярно відвідувати профілактичні медичні огляди. Корисна інформація від МОЗ

Рак шийки матки виникає у клітинах нижньої частини матки – «шийки», – яка з’єднується з піхвою. Це один із найпоширеніших видів раку у жінок: у 2020 році понад 342 тисячі жінок у всьому світі померли від нього, а в Україні — 1,5 тисячі. Водночас він добре піддається лікуванню у разі своєчасного виявлення.

Рак розвивається, коли клітини шийки матки починають мутувати. Якщо вони здорові, вони ростуть і розмножуються з певною швидкістю, а потім за певний час гинуть. Мутації змушують клітини рости та розмножуватися безконтрольно, їхній життєвий цикл збільшується і вони не гинуть – відтак зі скупчення клітин утворюються пухлини. Ракові клітини можуть вражати і сусідні тканини або відриватися від пухлини, щоби поширюватися (метастазувати) в інших частинах тіла.

Достеменно невідомо, що спричиняє розвиток раку шийки матки, але у більшості випадків (99%) причиною його появи є вірус папіломи людини (ВПЛ). Це – інфекція, що передається статевим шляхом. Водночас інфікування ВПЛ не завжди є початком онкозахворювання. У більшості жінок, що мають ВПЛ, рак ніколи не розвивається, адже під час контакту з вірусом імунна система організму зазвичай не дає йому заподіяти людині шкоди. Однак у невеликого відсотка жінок вірус виживає роками, сприяючи процесу, який змушує деякі клітини шийки матки перетворюватися на ракові.

Кожна жінка має ризик розвитку раку шийки матки. Проте є ефективні способи профілактики цього захворювання: регулярний скринінг та щеплення проти ВПЛ. Про них розповімо у наступних дописах.