Синдром “професійного вигоранння” – хто страждає найбільше?

В березні 2016 року кафедра загальної практики (сімейної медицини) Національного медичного університету імені О.О. Богомольця виступила з ініціативою провести проект «УКРМЕДІНФО» (за підтримки Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації), який спрямований на вивчення рівня професійного вигорання серед представників різних спеціальностей (перш за все – лікарів) України.

Професійне вигорання є однією з найбільш актуальних проблем сьогодення. Лікарі, як і представники інших професій, професійна діяльність яких пов’язана з необхідністю здійснення емоційно напружених особистісних контактів, схильні до вигорання. Даний феномен вперше був описаний американським психіатром Гербертом Фройденбергом у 1974р.

За визначенням ВООЗ «синдром вигорання» – це фізичне, емоційне або мотиваційне виснаження, що характеризується порушенням продуктивності в роботі і втомою, безсонням, підвищеною схильністю до соматичних захворювань, а також вживанням алкоголю або інших психоактивних речовин з метою отримання тимчасового полегшення, що має тенденцію до розвитку фізіологічної залежності і (у багатьох випадках) суїцидальної поведінки. Причини професійного вигорання: проблеми на роботі, проблеми в особистому та сімейному житті, порушення балансу робота-життя.

Провідні країни світу активно досліджують проблему професійного вигорання у лікарів: Великобританія, США, Франція, Нідерланди, Швейцарія, Австралія, Ізраїль, Китай, Іспанія, Японія та інші. В США у 2011-2012 роках було проведено одне із наймасштабніших національних опитувань в світі з виявлення рівня професійного вигорання серед лікарів різних спеціальностей (7288 респондентів). Контрольну групу склали 3442 особи загального населення, яке працює. Рівень професійного вигорання у лікарів був вищий, ніж у працюючого населення США (відповідно 37,9% до 27,8% ). Дане дослідження слугувало основою для подальших щорічних національних звітів США (Medscape Physician Lifestyle Report) з виявлення професійного вигорання та його причин.

Найвищий рівень професійного вигорання, за даними Medscape Lifestyle Report 2016, визначався у лікарів швидкої та невідкладної медичної допомоги (55%), лікарів-урологів (55%), лікарів загальної практики – сімейної медицини (54%) . Відносно низький рівень професійного вигорання визначався у лікарів-психіатрів (40%), лікарів-офтальмологів, лікарів-ендокринологів (41%).

Якщо Ви лікар – підтримайте проект. Пройдіть анкетування на сайті http://ukrmedinfo.com/ та одразу отримайте результати. Проект викликав зацікавлення серед лікарів. На сьогоднішній день вже більше ніж 900 респондентів знають свій рівень професійного вигорання. Слідкуйте на сайті за анкетами для представників інших професій – вчителів, юристів, журналістів, які планується долучити найближчим часом.

За даними сайту nmu.ua