Смартфон – «брудні» наслідки для здоров’я

Багато хто має звичку брати з собою до санвузла щось почитати, аби скоротати час. Раніше це були газети чи журнали, але сьогодні паперова література майже покинула стіни «кімнати для відпочинку». Опитування показало, що 9 із 10 осіб, йдучи робити свої справи, беруть із собою мобільний телефон.

На думку вчених, використання смартфона в туалеті має негативні наслідки для здоров’я. У декого це може займати більше часу, ніж звичайний процес – «із пустими руками», що спричиняє надмірний тиск на задній прохід і, загалом, чіпляння на себе додаткових мікробів. Через тривале сидіння на унітазі ймовірне підвищення ризику розвитку геморою – запаленого стану вен всередині та зовні прямої кишки. Він може супроводжуватися гострим болем, набряком та кровотечею.

Однією з найбільших проблем, пов’язаних із використанням мобілок у туалеті, є небезпека заразитися фекальними бактеріями, зокрема кишковою паличкою (E.coli). Експерти виявили, що середньостатистичний екран смартфона є бруднішим, ніж звичайне туалетне сидіння. Навіть якщо людина підтримує вдома ідеальну чистоту, не можна гарантувати санітарії у громадських місцях із великим скупченням людей – санвузлах школ, офісів, кафе тощо. Приміром, хтось тримає телефон і не має можливості його десь покласти, аби помити руки, чи просто забуває це зробити.

Таким чином, слід звертати більшу увагу на повсякденні звички, пов’язані з проведенням часу в туалеті. Насамперед потрібно сидіти на унітазі, поки в цьому є потреба.

Якщо випорожнення кишечника не відбувається протягом кількох хвилин, не треба напружуватися – краще встати та трішки порухатися, щоб стимулювати процес.

У людини в нормі це займає від 3 до 15 хвилин, більше часу може означати наявність запору.

Найголовніше – завжди мити руки, закінчивши свої справи в туалетній кімнаті. Якщо не уявляєте своє перебування там без мобільного телефону, слід користуватись антибактеріальними серветками. Також потрібно обов’язково закривати кришку унітаза, перш ніж зливати воду, оскільки мікрочастинки фекалій осядуть на тілі та смартфоні.

За матеріалами www.worldhealth.net