Сноубординг для новачків: інтерв’ю з тренером

Гірськолижний сезон у розпалі! І якщо раніше більшість любителів зимового спорту віддавали перевагу лижам, зараз все більше людей стають на сноуборди.  Про техніку безпеки, особливості катання на сноуборді, джибінг та інші трюки  «для просунутих» – говорили з інструктором-сноубордистом школи «4.20» Євгенієм ФОМЕНКОМ. 

 — З чого все ж таки краще починати новачку – із лиж чи сноуборду?

 — 5-6 років тому на Протасовом Яру каталися в основному лижники, а сноубордистів – максимум 20-50 чоловік. Нині ж сноубординг дуже популярний – багато лижників переходять на сноуборд, причому не лише молодь, а і більш старше покоління. Сказати, що краще – лижі чи сноуборд неможливо, кожному своє. Але однозначно можна сказати, з чого почати легше. З лиж легше! Ми звикли ходити прямо, а на лижах вчаться їздити прямо. На сноуборді ж потрібно себе перевчати їздити боком. В цьому і полягає основна відмінність між лижами і сноубордом. 

 

 — Що вміють робити «просунуті» сноубордисти? 

 — Можна виконувати різноманітні трюки – це і розвороти в одній площині (розворот на 180, 360 і т.д. градусів), і всілякі флетові трюки (розвороти по схилу, бекфліпи, фронтфліпи – сальто вперед, сальто назад). Також є  спеціальні перила, тумбочки – це називається «джибінг», тобто, ковзання по всіляким конструкціям.

 
 —Розкажіть детальніше про тренування з інструктором: яке спорядження потрібно, як довго воно триває, із чого складається?
 — Все залежить від фізичних даних людини, від уміння довіряти інструктору, і, звичайно, від бажання. Спорядження – це сноуборд, черевики, зручний комфортний одяг. Бажано, щоб він не промокав. Перше заняття має тривати близько години, щоб людина не втомилася та отримала більше задоволення. На першому занятті акцент робиться більше на теорії: тренер розповідає про правильне положення тіла, техніку, як управляти сноубордом, як взувати і шнурувати черевики… Перше, чому потрібно навчитися – це як гальмувати. Саме це позбавить від страху перед катанням. Також пояснюємо, як правильно падати – перекатуючись.

 

 — Як правильно обрати сноуборд, одяг та спорядження самостійно? 

 — При підборі спорядження потрібно відштовхуватись від ваги людини, а не від зросту. Людина може мати зріст 2 м, але 2-метрових дошок ніхто не робить. Є звичайні сноуборди, а є вайдові (широкі) – вибір залежить  від розміру ноги. Також у всіх гірськолижних комплексах рекомендується кататися у шоломах – це основа безпеки. Що стосується захисту для новачків – бажано вдягати наколінники та захисні шорти, адже новачки як правило падають на коліна та сідниці. 

 

 — Розкажіть про техніку безпеки при лижному спорті та катанні на 

сноуборді.

 — Обов’язково потрібно дивитися вгору гори, щоб бачити, хто їде і встигнути втекти у випадку наїзду. Також, коли починаєш спускатися з гори – обов’язково потрібно подивитися, що відбувається вгорі, щоб, почавши рух, ти нікому не заважав і щоб на тебе ніхто не наїхав.

 

 — З якого віку можна ставити дітей на лижі/ сноуборд?

 — Зазвичай батьки приводять дітей, починаючи з 5 років – коли дитина вже більш-менш адекватно розуміє мову і якісь вимоги, інструкції. У дітей все будується на рефлексіях, тому з дитиною потрібно просто кататися, щоб тіло звикло. Головне вчасно підказувати, що і як робити і направляти. Так само як дитина вчиться ходити – вона потроху самостійно починає кататися.

 

 — Чи є якісь протипоказання для катання?

 — Не бажано кататися людям з великою вагою, адже під час катання на лижах і сноуборді виникає дуже велике навантаження на коліна і спину, ноги можуть просто не витримати. Ну і, власне, при певних показаннях лікарів – наприклад, при травмах.

Бесіду вела Галина Теличук

Читайте також: 

Незвичні зимові розваги, доступні в Україні

Корисні переваги екстремального спорту