П’яткова шпора: симптоми та методи лікування

П’ятковою шпорою називають кістковий наріст на бугрі п’яткової кістки, від чого людина відчуває дискомфорт в процесі ходьби. На це захворювання, як правило, страждають жінки у віці до 45 років.

Серед причин появи п’яткової штори та факторів, що сприяють цьому, можна виділити наступні:

  • плоскостопість та травмування п’яткової кістки
  • вагітність
  • вікові зміни
  • надмірне навантаження на стопи, внаслідок занять спортом, вибір взуття на високих підборах та стоячої роботи
  • ожиріння
  • захворювання, які супроводжує порушення кровообігу (діабетична ангіопатія)
  • порушення обміну речовин

Під впливом цих факторів може виникнути мікророзрив м’яких тканин, внаслідок якого з’являється асептичне запалення м’язів та слизової сумки, які розташовані під п’ятою. На наступному етапі утворюється рідина, яка призводить до погіршення циркуляції крові, та відкладень солей кальцію з розростанням осте офіту (кісткового наросту). До основних симптомів п’яткової шпори відносять різкий біль, який максимально інтенсивно відчувається вранці.

Початок захворювання

До перших проявів захворювання можна віднести виникнення дискомфорту в процесі ходьби та відчуття різкого болю у п’яті, який проявляється вранці. На інтенсивність болю впливає не розмір розростання, а те, де воно розташоване. Якщо ігнорувати лікування біль перестає зникати.

Шпора, як правило, виникає на одній нозі.

Які захворювання можуть спровокувати розвиток п’яткової шпори

До них відносять:

  • судинну патологію – діабетичну ангіопатію, атеросклероз. Внаслідок порушення кровопостачання відбувається погіршення еластичності фасцій, внаслідок чого появляються їх розриви;
  • проблеми з опорно-руховим апаратом, а саме артрит, хвороба Бехтерева, поліартрит. Запалення суглобів супроводжують больові відчуття, від чого змінюється хода, що становиться причиною неправильного перерозподілу маси тіла на стопи;
  • аутоімунні захворювання, до них відносять червоний вовчак та ревматизм;
  • інфекції статевих органів (гонорея, мікоплазмоз, сифіліс).

Діагностика

При наявності симптомів п’яткової шпори, необхідно звернутись до ортопеда, який після того, як огляне пацієнта та збере анамнез, зможе поставити точний діагноз. Важливу інформацію надасть рентгенівське дослідження стопи. На рентген-знімку, як правило, помітний шип на п’ятковому бугрі. До допоміжних досліджень можна віднести загальноклінічний аналіз крові та сечі, МРТ стопи.

Як ефективно лікувати п’яткову шпору

Лікар кожного разу підбирає індивідуальне лікування, в залежності від стану хворого та місця локалізації шипа. Самолікування у цьому випадку неприпустиме.

До ефективних засобів лікування п’яткової шпори відносять:

  • місцеву медикаментозну терапію, а саме застосування гелів, та мазі;
  • ударно-хвильову терапію;
  • вплив на кістковий наріст за допомогою ультразвуку та лазера;
  • магнітно-резонансну терапію;
  • рентгенотерапію;
  • оперативне втручання.

Лікування п’яткової шпори лазером являється ефективним на будь-якій стадії захворювання. Для лазера характерна болезаспокійлива, протизапальна та протинабрякова дія.

Застосування ударно-хвильової терапії дозволяє зміцнити зв’язки, знеболити, зняти запальний процес та сприяє розсмоктуванню кісткового наросту. По ефективності цей метод можна прирівняти до хірургічної операції.

Якщо консервативне лікування не дало позитивних результатів, то призначають оперативне видалення п’яткової шпори.

В результаті магнітно-резонансної терапії відбувається протизапальний та протинабряковий ефект, а також покращується функціональна здатність судин.

При наявності інтенсивного больового синдрому використовують рентгенотерапію. Рентгенівський промінь у цьому випадку блокує больові імпульси та знімає біль.

Як швидко вилікувати п’яткову шпору вдома

На початку розвитку п’яткової штори, позитивний результат можуть надати виконання гімнастичних вправ. Також дозволяється, під наглядом лікаря, використовувати народні методи медицини, такі як компреси, мазі та примочки. Використання спеціальних підп’ятників сприяє зменшенню болю у випадку п’яткової шпори, а також допомагає правильно тримати всю стопу й п’яту зокрема.

Профілактика

Для того, не допустити розвиток п’яткової шпори необхідно вести здоровий спосіб життя. Відстежуйте свою вагу, бережіться від травм та своєчасно займайтесь лікуванням захворювань опорно-рухового апарату.