Стартував безпрецедентний забіг Європою на 18 тис. км. заради миру та єдності

Колись персонаж популярного в дитинстві роману побився об заклад здійснити, здавалося б, неможливе півтора століття назад – за 80 днів об’їхати весь світ. Причому, використовуючи усі можливі на той час транспортні засоби. Герої іншого, не менш відомого роману того ж автора, проподорожували 20 тис. льє на видуманому прототипі підводного човна. Фантастика! А як щодо того, щоб за 84 дні, не зупиняючись, оббігти практично всю Європу, здолавши при цьому майже 18 тис. км – це можливо? Сьогодні у нас є всі підстави сподіватися, що так.

21 березня зі столичного Майдану Незалежності стартувала безпрецедентна міжнародна спортивно-політична акція «Забіг миру». У рамках проекту передбачається у два етапи здійснити без зупинок бігову подорож Європою тривалістю 84 дні та довжиною майже 18 000 км. Маршрут пролягає через 42 європейські столиці! Забіг планують зареєструвати у Книзі рекордів Гіннеса, як найдовший безперервний забіг, здійснений групою людей.

Однак головною метою унікального забігу є не власне спортивні досягнення, а висловлення вдячності населенню країн Європи за підтримку нашої Батьківщини в її європейському виборі та проведення молитов за мир в Україні та світі. «Ми прагнемо миру і висловлюємо подяку європейцям за їх підтримку народу України. Ми обрали біг, бо вважаємо його справжнім символом миру, який об’єднує мільйони людей, незалежно від громадянства, політичних чи релігійних переконань та не дивлячись на будь-які кордони», – щиро переконані учасники акції.

Тому для старту забігу й було символічно обрано 21 березня, адже саме цього дня рік тому було підписано політичну частину Угоди про асоціацію України з ЄС. Підтримати українську команду бігунів могли усі охочі, перетворивши початок акції а справжнє сімейне спортивне свято. Розпочали його близько півсотні маленьких киян віком від 2 до 10 років, пробігши 500 метрів Хрещатиком, за що отримали солодкі подарунки та призи від Національного олімпійського комітету. Потім до забігу приєдналися майже дві сотні киян, а також відомих спортсменів, політичних і громадських діячів.

Основний формат забігу заради миру та єдності  – багатоденна безперервна естафета. Щодоби одна згуртована команда з 12 учасників долатиме близько 240 км, через кожні 10 км за показниками GPS змінюючи один одного, незважаючи на час доби, особливості місцевості та погодні умови. Надалі запланований маршрут першого етапу пройде, з поміж інших міст, через Варшаву, Прагу, Братиславу, Відень, Женеву, Мадрид, Лісабон і завершиться, як очікується, у Парижі 26 квітня. Організатори акції розраховують, що українські громади у країнах Європи долучаться до поточної підготовки та реалізації проекту. Заходи на підтримку «Забігу миру» також будуть проведені не лише у Києві, але й у інших містах відповідно до графіку руху учасників естафети.

26-го березня це спортивне свято завітало до Львова. Усі бажаючі львів’яни та гості міста мали змогу висловити свою щиру підтримку учасникам забігу.

Фото runforpeace.eu