Жінки з зайвою вагою постійно ризикують здоров’ям

Великі жінки мають майже утричі більший ризик виникнення аритмій, ніж маленькі.

Такі висновки оприлюднили шведські вчені на цьогорічному  ЄвроПревент – щорічному конгресі Європейської асоціації профілактичної кардіології – міжнародному форумі, де провідні фахівці зустрічаються задля обміну знаннями.

Миготлива аритмія – найбільш поширене порушення серцевого ритму, з  високим, 20%, ризиком виникнення впродовж життя.  Найчастіше вона розвивається після 60 років, і збільшує ризик виникнення інсульту та серцевої недостатності.

У дослідженні було проаналізовано стан здоров’я 1,5 мільйона жінок впродовж 30 років.

До уваги брали дані про вагу, вагітності, зріст, вік, цукровий діабет, аретеріальну гіпертонзію та куріння. Площу поверхні тіла, визначали на основі ваги й зросту.  Великі жінки за визначенням –  це вищі, важчі,  і з більшою площею поверхні тіла.

Ми виявили, що пухкенькі жінки мають більший ризик аритмій – чим більша площа тіла, тим більший цей ризик. Площа поверхні тіла від 1.82 до 3.02 м2 гарантує зростання ймовірності аритмії у 2.61  раза.

«Миготлива аритмія у часто є результатом змін метаболізму, пов’язаних з ожирінням, але це не єдина причина – вважають дослідники. Адже великі люди – не обов’язково товсті.

Друга причина – це більший розмір серця, і відповідно передсердь, та їх провідної системи, тобто місця,  у якому і розвивається  фібриляція. Люди з великими передсердями, мають більший ризик розвитку їх фібриляції»

Однак це не стосується молодого віку. «В цілому молоді жінки не повинні турбуватися про ризик фібриляції передсердь, незалежно від їх розміру тіла,» сказала професор Розенгрен, і  підсумувала: «Якщо ви дуже високі, то найкраще, що ви можете зробити для себе – уникнути надлишкової ваги з віком, і це правило дійсне як для чоловіків,  так і для жінок.»

 

Від редакції. Раніше було виявлено, що у чоловіків  такі фактори, як великі розміри тіла у віці до 20 років, та збільшення ваги  від 20 років до середнього віку, посилюють ризик фібриляції передсердь.

Переклад і адаптація з релізу ЄвроПревент 2017