3 причини, чому варто уникати смаженого

Про некорисність смаженої їжі чули всі, однак не всім відомо, чому таку неприязнь вона викликає у дієтологів та прибічників здорового харчування.

З точки зору хімії є три причини, через які слід уникати смаженої їжі.

  1. Усі смажені продукти містять транс-жирні кислоти, які формуються внаслідок нагрівання рослинного масла у процесі приготування їжі і осідають на стінках наших артерій. Транс-жири підвищують рівень «поганого» холестерину і знижують рівень «хорошого» холестерину. Дослідження показують, що транс-жири підвищують ризик діабету і серцевих захворювань.
  2. Для смаження часто використовують рослинну олію з горіхів або насіння, таку як ріпакову, соєву, соняшникову і кукурудзяну, яким властиво розкладатися і продукувати велику кількість вільних радикалів, здатних пошкоджувати клітини, спричиняючи запальні процеси, онкозахворювання, ожиріння і старіння організму.
  3. Смажені продукти містять високу концентрацію хімічної речовини – акриламіду. Акриламід, який є побічним продуктом приготування їжі при високих температурах, має канцерогенні властивості, а також може спричинювати нейротоксичний вплив на нервову систему – насамперед, у тих людей, які піддаються впливу хімікатів на роботі. Особливо багато акриламіду міститься у стравах з високим вмістом вуглеводів, приготованих при високих температурах.

 «Наше життя – в руках не стільки богів, скільки наших кухарів». – Лінь Ютан

 

Також читайте “Продуктовий кошик здорового харчування”

“Час для “правильної” їжі”

“Споживайте екологічно чисті продукти”